Kista Girls in ICT bjöd in 100 tjejer för en dag av inspiration

Bild: Inicio
Publicerad 2018-05-07

För tredje året i rad anordnade Inicio, en icke-vinstdriven organisation, som är en spinoff från KTH, ett lokalt evenemang för 100 tjejer i åldrarna 13-19 i Kista.

Hej Mikaela Illanes, en av initiativtagarna till Kista Girls in ICT, ni kör eventet för tredje gången, hur lyckat blev det?  

Kista Girls in ICT i år blev väldigt lyckat, många tjejer fick åka hem med ny kunskap inom elektronik och interaktiv media. Att ha eventet tillsammans med nordens största elektronikmässa gjorde det hela lite extra speciellt, vissa fick även lite extra tid för att träffa våra sponsorer som ställde ut under mässan.

Vad är Kista Girls in ICT?
Girls in ICT Day är ett globalt initiativ av International Telecom Union, ITU. Över hela världen anordnas workshops och öppna hus för att inspirera och engagera unga tjejer och kvinnor i möjligheterna med informations-och kommunikationsteknik, den sista torsdagen i april.

Vad var nytt med dagen för i år?  

I år var det första gången vi samarbetade med Svensk Elektronik och det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Det var extra roligt att hålla dagen på en mässa där flera av leverantörerna hade bidragit som sponsorer och var väldigt entusiastiska över att unga tjejer fick bygga applikationer med elektronik. Vi hoppas att vi kan fortsätta detta samarbete med flera liknande event eftersom efterfrågan är stor.

Vad har ni fått för feedback? 

Vi hade en hel feedback-vägg där de hundra högstadie- och gymnasietjejerna som deltog kunde lämna omdömen med post-it-lappar. Nästan alla uttryckte att det var jätteroligt och att de lärde sig något helt nytt. Ena halvan av dagen fick de praktiskt bygga en egen pulsmätare utifrån ett kit som vi hade satt ihop. Ett kretskort i form av ett hjärta gav utslag och i nästa fas kommer vi att kunna uppdatera den så att den kan kommunicera med en annan enhet. Över lunchen fick deltagarna inspirationspresentation av KTH-forskarna Elina Eriksson (Människa-dator-interaktion) och Wiebke Köpp ( Visualisation and Data Analytics) om hur det kom sig att de valde studier och arbete med teknik som bas - fast de håller på med frågor om design och hållbarhet också. Att tänka kring hur man kan använda teknik var innehållet för den andra delen av dagen. Två teknikbolag, Vobling och Qinematic, demonstrerade Virtual Reality och 3D-scanning och gav tjejerna i utmaning att komma på egna applikationer och användningsområden för deras lösningar.

Vad händer härnäst? 

Alla deltagarna fick presentera sin idéer för en jury bestående av affärsutvecklare och forskare från KTH, RISE och EIT Digital. De var väldigt imponerade av både idéerna och poster-presentationerna som tagits fram på bara ett par timmar. De sex bästa teamen fick extra belöningar i form av studiebesök på KING och Cybercom samt biljetter till Tekniska museet eller Micro:bits att fortsätta bygga med hemma. Från tidigare år har vi hört att tjejerna fått ökat självförtroende och tagit för sig mer i klassrummet så nu väntar vi bara på den feedback om eventet de kommer ge till sina lärare. 

Tillhör: Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS)
Senast ändrad: 2018-05-07