Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Rymdelektronik i fokus på Space Rendezvous

Satelliten Mats. Foto: Rymdstyrelsen
Publicerad 2023-10-24

Kosmisk strålning gör att elektronik som skickas till rymden går sönder genom att bara vara där. Men det finns KTH-projekt som gör skillnad och de är i fokus under Space Rendezvous som anordnas den 2 november i Kista.

– Bland annat kommer tre olika forskningsprojekt med doktorander från KTH presentera världsledande forskning kring strålningstålig elektronik som gör stor skillnad. En satellit får en livslängd som ökar och kan överleva tio gånger längre tid. Det är frukterna av 30 års forskning i Kista på Elektrumlaboratoriet, berättar Carl-Mikael Zetterling, vice föreståndare för KTH:s rymdcenter.

Fokuset under Space Rendezvous kommer ligga på hur man bygger elektronik för rymden och flera projekt som resulterat i satelliter som just nu befinner sig i rymden kommer att presenteras. En av dem är satelliten Mats som ska undersöka vågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet .

Svensk elektronik i rymden

Även en del av Juice-projektet kommer att presenteras där flera svenska instrument finns ombord. Juice är en satellit som går till Jupiter genom en bana mot Venus för att sedan skjuta i väg mot Jupiter. Det gör att instrumenten ombord måste vara tåliga mot solens värme och strålningståliga mot den strålning som finns på planeten. 

– I båda de här projekten finns svensk elektronik som tar sig ut i rymden och det är ganska imponerande att ett litet land som Sverige gör det här. Det kommer genom ett forskningsåtagande som man haft under lång tid och nu kan vi börja skörda frukterna genom KTH:s långsiktiga inriktning, säger Marco Giertz, VD på Visit Kista.

Space Rendezvous hålls under en eftermiddag i Elektrumbyggnaden i Kista  och inleds med en representant från Europeiska Rymdstyrelsen, ESA. Även SAAB, Institutet för Rymdfysik, Frpntgrade Gaisler och Low Noise Factory kommer medverka.

– Det kommer även finnas en miniutställning och vi kommer att bjuda på rymdtårta så klart, säger Carl-Mikael Zetterling.

Läs mer och anmäl dig. 

Emelie Smedslund

Relaterade nyheter

Satelliten Mats. Foto: Rymdstyrelsen

Rymdelektronik i fokus på Space Rendezvous

Kosmisk strålning gör att elektronik som skickas till rymden går sönder genom att bara vara där. Men det finns KTH-projekt som gör skillnad och de är i fokus under Space Rendezvous som anordnas den 2 ...

Läs artikeln
Foto: Unsplash

Ljudexperter ger en ny dimension till förståelsen av vårt universum

Ett nytt initiativ hjälper astronomer att inte bara observera universum, utan också att lyssna på det.

Läs artikeln