Till innehåll på sidan

Besöket i NYC gav både nya kollegor och nya forskningsinsikter

Corrado Capriata with colleagues
Corrado Capriata with his visiting family Stefano and Gabriella. Photo: Private.
Publicerad 2023-02-15

En önskan att stärka sin kunskap, träffa nya människor och skapa nya kontakter i sin forskning ledde Corrado Capriata till ett sjumånaders forskningsutbyte.

När Corrado Capriata fick idén att få lite nya erfarenheter och en annan syn på sitt arbete gav hans handledare, Gunnar Malm, honom några alternativ världen över. Corrados val, NYC, var det mest tilltalande, eftersom han redan hade varit i Asien men aldrig i USA.

– Jag var oerhört tacksam för det varma välkomnande jag fick på NYU. De gjorde sitt bästa för att få mig att känna mig som hemma, säger han. 

Tog med sig mycket kunskap tillbaka

Efter ett par månader kände han sig helt integrerad i forskargruppen, vilket hjälpte honom att förstå vikten av regelbundna möten och förtroende för de andra partnerna. Han tog också med sig mycket kunskap tillbaka, eftersom gruppen som varit hans värdar var en del av avdelningen för tillämpad fysik. 

– Så jag skulle nu lättare kunna utforska koncept och teorier som vi inte är lika bekanta med här på avdelningen för elektronik och inbyggda system, säger Capriata. 

– Jag tror att det bästa med besöket är att det hjälpte mig att vidga mitt perspektiv på min forskning och sätta in den i ett större sammanhang, vilket ger den en ökad betydelse. På ett personligt plan tror jag också att den här sju månader långa erfarenheten hjälpte mig att förstå hur de på ett annat sätt närmar sig livet och arbetet - och även att uppskatta den "lagom"-inställning vi har här i Sverige, lägger han till.

Att besöka och bo i New York 

Corrados favoritplats i NYC är en liten ö nära Manhattan som kallas Governor's Island. Där finns det mycket natur och är fridfullt. Dessutom har platsen en otrolig utsikt över stadens skyline. 

– Jag tror att det är två helt olika saker att besöka eller att bo i NYC, säger han, När jag kom dit kände jag mig som om jag var med i en film eftersom det var vinter. Det snöade mycket. Efter några månader började jag se de mer vardagliga och genuina delarna av staden – när jag såg kontrasten mellan den stora fattigdomen och den otroliga rikedomen slog det ann ett djupt ackord i mitt hjärta.

Samarbetet mellan New York University och KTH 

Det forskningpaper som skrevs under besöket är den första i en serie, som inom kort kommer ut av universitetssamarbetet. Carpatias huvudfokus är att skapa sanna slumptalsgeneratorer (RNG) med hjälp av magnetbaserade enheter som kallas magnetiska tunnelövergångar. Dessa RNG:er kan användas i många applikationer. Kryptografi, neuromorfa system och Monte Carlo-simuleringar är några av de mest framträdande tillämpningarna av slumptalsgeneratorer.

– I många tillämpningar är slumpmässighet avgörande, till exempel när du loggar in på ditt bankkonto vill du ha en unik och oklonbar kod; ju mer slumpmässigt koden är, desto säkrare är anslutningen, säger Carpatia.

Liknande diskurs skulle kunna göras för Monte-Carlo-simuleringar. Dessa simuleringar används överallt inom ingenjörspraxis. De behöver ett slumptal för att börja simulera verkligheten. Ju mer slumpmässigt numret är, desto mer realistisk har simuleringen potential att bli. 

– Nyckeln till att förstå varför sann RNG är användbar, säger han, är att veta att vi inte kan generera riktiga slumptal genom ett datorprogram. De är till sin natur pseudo-RNG.

– Hela mitt område (spintronics) är fascinerande eftersom det flyttade gränserna för vad vi kan uppnå i ett nytt paradigm. Vi kanske helt kan överge CMOS-tekniken, avslutar han. 

Paper: Stochastic Magnetic Actuated Random Transducer Devices Based on Perpendicular Magnetic Tunnel Junctions

Kontakt

Relaterade nyheter

Lukas Bähner
Doktoranden Lukas Bähner.

Lär känna doktoranden Lukas

Vi kommer att presentera skolans fakultetsanställda i en serie artiklar. Det här är Lukas Bähner, doktorand vid Avdelningen för Elektromagnetism och fusionsfysik (EMF) – som siktar på att ta solens kr...

Läs artikeln
Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)
Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EME)

Lär känna doktoranden Sylvie

I en artikelserie kommer vi att presentera fakultetens anställda. Först ut är Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EMF). Läs om hennes bakgrund, forskning oc...

Läs artikeln
Corrado Capriata with colleagues
Corrado Capriata with his visiting family Stefano and Gabriella. Photo: Private.

Besöket i NYC gav både nya kollegor och nya forskningsinsikter

En önskan att stärka sin kunskap, träffa nya människor och skapa nya kontakter i sin forskning ledde Corrado Capriata till ett sjumånaders forskningsutbyte.

Läs artikeln