Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

KTH Nexus - ett initiativ för fossilfri omställning

Den svenska kärnkraften föddes på KTH och tillsammans med industrin, akademin och näringslivet tar vi nu nästa steg och utvecklar tekniken för att möta framtidens behov med KTH Nexus - ett initiativ för fossilfri omställning inom kärnteknik.

Reaktorhallen. Foto: Jann Lipka
På KTH Campus ligger Reaktorhallen, ursprungligen platsen för Sveriges första kärnreaktor, forskningsreaktorn R1. Foto: Jann Lipka

Klimatförändringarna och framtidens ökande energibehov innebär stora utmaningar för Sverige och världen. För att bryta samhällets beroende av fossila bränslen kommer kärnenergi att spela en viktig roll och kärnteknisk utveckling behövs för att ersätta de enorma kol- och gasberoendet inom den tunga industrin.

På KTH finns en forskningsmiljö och en samlad kunskap inom området, som inte finns någon annanstans i Sverige. Genom att dra nytta av forskningen inom en lång rad relaterade ämnen, ska KTH:s strategiska forskningsinitiativ inom kärnteknik ta fram lösningar för att helt fasa ut fossila bränslen i industrin med hjälp av tillförlitlig, effektiv och säker kärnenergi - både för värme- och elproduktion.

KTH ​utbildar också nästa generation av ingenjörer och experter på området och har Sveriges enda masterutbildning i kärnteknik.

Kontakt

Pär Olsson
Pär Olsson professor
Christophe Duwig
Christophe Duwig professor

Aktuellt

KTH:s strategiska forskningsinitiativ

Satsningen på kärnteknik är ett av KTH:s strategiska forskningsinitiativ. Dessa initiativ samlar insatser kring områden som är viktiga för samhällsutvecklingen och tydligt kopplat till dess behov. Våra forskare får mötas i nya samarbeten, antingen inom ett befintligt forskningsområde eller genom att skapa ett nytt.