Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 9

  • Prisregn över KTH-students hälsoteknik

    Max M. Mohammadi med två KTH-examina i bagaget har tillsammans med sin bror Allen Ali Mohammadi utvecklat uppfinningen "Complex Disease Detector". Tekniken hjälper till att fastställa komplexa diagnoser som hjärtsjukdomar och cancer i ett tidigt skede innan uppenbara symptom uppstått. Under hösten har brödraparet prisats ett flertal gånger för sin innovation.

  • Miljardsatsning på forskning om artificiell intelligens

    Nu får initiativet Wallenberg Autonomous Systems and Software Program (WASP), där KTH ingår, ett rejält kapitaltillskott. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) bidrar sammanlagt med 1 miljard kronor.

  • Världens första självlärande wearable prisad i Venture Cup

    Startup-företaget Tracy, som startats av studenter från KTH, vann i kategorin Student Superstart vid riskfinalen av Venture Cup som avgjordes igår. Med hjälp av artificiell intelligens kan en hundägare att kartlägga sin hunds dagliga aktivitet och få med att förstå hundens behov och hälsostatus. Tracy är dessutom världens första självlärande wearable och blir smartare ju mer den används.

  • Jan Gulliksen om regeringens AI-satsning:

    I förra veckan meddelade regeringen att man satsar 40 miljoner kronor på fort- och vidareutbildning inom artificiell intelligens för 2018 och 2019. KTH är ett av de sju lärosäten som ingår i satsningen, som koordineras av Chalmers tekniska högskola. För KTH finns det goda förutsättningar att komma igång snabbt med verksamheten, säger Jan Gulliksen, vicerektor för digitalisering på KTH.

  • Ny programvara demokratiserar AI-utveckling

    En ny programvara gör det enklare att skapa lösningar inom AI, artificiell intelligens. Programmet, QuantumNet, har tagits fram av KTH-studenter som vill få fler att kunna skapa AI-lösningar. Dessutom gör programmet det mer effektivt för AI-experter att utveckla AI-modeller.

  • ”Ett jättebra steg för KTH”

    Knut och Alice Wallenbergs stiftelse donerar 50 miljoner kronor till Nanyang Technological University, NTU, i Singapore, ett av Asiens mest framstående universitet och en viktig partner för KTH. Genom satsningen ska 25 unga forskare från hela världen få finansiering för ett år på NTU och ett år i Sverige vid något av de svenska universitet som är engagerade i forskningsprogrammet WASP (Wallenberg AI, Autonomous System and Software program), där KTH är ett av fem partneruniversitet.

  • Över 100 000 folkmusiklåtar skapade med hjälp av artificiell intelligens

    Traditionell folkmusik från Irland och Storbritannien är populär och har gjort avtryck i hela världen. I ett projekt på KTH används nu denna musik för att få datorer att lära sig att komponera musik. En del av musiken finns med på ett nytt album som en irländsk folkmusikgrupp har gett ut.

  • Smart mätare minskar vattenförbrukningen

    Vattenbrist är ett ökande problem på många platser i världen, på landsbygden men även i städerna. Ändå slösar vi med vatten. Labtrino, ett företag startat av studenter från KTH, har en lösning på problemet: en smart vattenmätare som kan bidra till sänka förbrukningen med upp till 40 procent.

  • Vill få AI att känna sig generad

    Forskare på KTH har tränat AI att skapa folkmusik. Nästa steg är att ge den konstgjorda intelligensen ett ego, förmåga att känna sig generad och våga ta risker. Bob Sturm vid KTH är en av forskarna bakom arbetet och berättar varför risktagande är en viktig aspekt av kreativitet samt vad poängen med AI-genererad kultur är.