Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 25
-
Så här tänker framtidens arkitekter
Fram till och med fredag den andra juni pågår examensarbetsdagarna (Diploma Days) för KTH:s arkitekturstudenter. Nya spännande visioner och idéer om morgondagens hus och städer presenteras. Till exempel världens kanske minsta galleri och helt nya typer av kolonistugor.
-
Så vill KTH-forskare lösa bostadsbristen
Ruska om bostadsmarknaden för att få igång fler flyttkedjor. Bygg mer standardiserat utan att tumma på kvaliteten. Bryt segregationen genom en större mångfald av bostäder. Det föreslår forskare vid KTH för att komma till rätta med den skriande bostadsbristen.
-
Rum för nära möten – på distans
Utformningen av våra byggda miljöer kommer i framtiden att påverkas allt mer av IT och nya kommunikationstjänster. – Video är ett byggnadsmaterial. Som arkitekt är jag intresserad av att förlänga rummet genom virtuella dörrar och fönster, säger Charlie Gullström, gästlektor i arkitektur med inriktning mot kommunikation, interaktion och media vid Arkitekturskolan KTH.
-
KTH-insats i Tensta prisas
Stockholms Arkitektförening delar årligen ut ett pris till person, personer eller institutioner, som under det senaste åren värdefullt bidragit inom ämnet arkitektur. I år är det KTH i Tensta - det vill säga Tensta arkitekturskola - som får SA-priset.
-
Första spadtaget för efterlängtade nybyggen
Nu har bygget av den nya arkitekturskolan startat. Samtidigt startade också de arbeten som ska ge KTH en ny entré. I framtiden ska ett entrétorg vid Drottning Kristinas väg och en öppnare entrébyggnad välkomna studenter, anställda och besökare till Campus Valhallavägen.
- Hög kvalitet på arkitektutbildningar
-
Lärare påverkar nybyggnader på campus
Ett nytt utbildningshus med innovativa undervisningsmiljöer börjar byggas på KTH i höst. Utformningen av lokalerna har skett genom en unik förankringsprocess med studenter och lärare.
-
Migrantboende och bostadsbrist bland årets examensprojekt
När KTH Arkitekturskolans slututställning idag öppnar är det många intressanta examensprojekt som presenteras. Bland de projekt som sticker ut återfinns arbeten som berör bostadsbristen, migrantboenden och att bygga hus med gratisgrejer från Blocket.
-
Fyra framgångsrika forskningsår
Nu knyter Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad på KTH ihop säcken och blickar framåt. Det innebär både att den viktigaste forskningen som bedrivits på skolan mellan åren 2008 och 2011 kommer att redovisas offentligt.
-
Senaste nytt om arkitekturens sociala betydelse
"Rethinking the Social in Architecture". Så heter ett internationellt arkitektursymposium som går av stapeln i Umeå under nästa vecka. En rad namnkunniga experter på området kommer bland annat att presentera och diskutera aktuell forskning kring arkitekturens sociala och politiska betydelse.
-
Så kan morgondagens stad se ut
KTH-forskaren Loove Broms och hans kollegor har utvecklat en rad utmanande designexperiment som vittnar om spännande visioner från morgondagens hållbara stad. Experiment som nu ställs ut på KTH. Vad sägs om gemensam tvättstuga på hustaket, badrum ersatta av ett gemensamt tvagningshus och husfasader med inbyggda fågelbon. Mellan husen gnistrar och blixtrar det när elektrisk vass laddar ur sig till så väl boende som besökares förtjusning.
-
Stockholms Byggnadsförening donerar 10 miljoner till KTH
Dagens bostads- och infrastrukturbyggande blir allt mer komplext och involverar allt fler aktörer som ska verka hållbart och resurseffektivt i en kontext av ökande samhällsekonomiska utmaningar. Stockholmsregionen är en av de snabbast växande i Europa och för att möta utmaningarna och bättre rusta morgondagens ingenjörer, arkitekter och samhällsbyggare donerar nu Stockholms Byggnadsförening 10 miljoner kronor till KTH. Detta för att stärka morgondagens kompetensförsörjning.
-
Bröt med traditionerna och blev årets lärare
Han bröt tvärt med traditionerna. När Jesús Azpeitia Seron tog över kandidatexamen på Arkitektur lät han studenterna själva välja vilka byggnader de skulle rita. De tackade för valfriheten och presterade bättre än någonsin. Om några veckor tar Jesús emot priset som Årets lärare på KTH.
-
Forskare träffar gräsrotsaktivister
Det är i förorten det händer och nya rörelser föds. Med den ansatsen har forskare från KTH haft en camp på Teater Reflex i Kärrtorp. Internationella forskare har varit på plats för att presentera och diskutera sina idéer om staden och förortens framtid.
-
Kom och titta på bondgård i stadsmiljö
Den 29 maj presenteras femtio avgångsarbeten på KTH Arkitekturskolan. Bland dem finns bland annat en moské i Roslagen och en bondgård i stadsmiljö.
-
Arkitektur i nöd och lust
Arkitekturskolan bjuder in till ett veckolångt farväl inför flytten i höst. Under fyra dagar visar nästa generations arkitekter sina framtidsvisioner.
-
Arkitekter som stöder flyktingar
Vad kan en arkitekt göra i Lesbos? Och hur kan arkitekturen påverka situationen för människor på flykt? Det var några av de frågor som lyftes under ett stöd-event på Arkitekturskolan.
-
Arkitektur 300 hp
Den femåriga arkitektutbildningen uppfyller EU:s så kallade arkitektdirektiv, vilket innebär att examen ger dig rätt att utöva yrket i andra länder.
-
Bok om arkitekters kamp mot diskriminering
Nu släpps Feminist Futures of Spatial Practice, en bok som består av bidrag från såväl arkitekter, stadsplanerare, konstnärer som aktivister. De berättar om sina egna erfarenheter och kunskaper av att bekämpa sexism, rasism, ålders- och klassförtryck inom ramen för sina egna yrken. Boken har delvis finansierats av KTH Arkitekturskolan och bland författarna och redaktörerna finns KTH-forskaren Meike Schalk och Thérèse Kristiansson vid Arkitektur- och designcentrum samt Ramia Mazé vid Aalto-universitetet i Helsingfors.
-
Forskning blev utställning i världsklass
Hallå där, Jenny Wiklund, vars avhandling i arkitektur tar avstamp i en olycka som gjorde att hon tappade både minne, tids- och rumsuppfattning för en tid. Forskningsarbetet, i form av en utställning har utnämnts till en av världens främsta. Hur känns det? – Det är överväldigande.
-
”Fruktansvärt, men nu ser vi framåt”
Stora delar av Arkitekturskolan totalförstördes vid branden på onsdagen. Verkstäder, ateljéer och studentsektionens lokaler fanns i den byggnad som eldhärjades svårt. Skolan är helt stängd denna vecka men förhoppningen är att öppna de oskadade lokalerna i slutet av nästa vecka.
-
Konstgjord ö var snäll graffiti
Den unika försäljningen av en ö utanför Djurgården lockade sju personer på visning i söndags. Uppmärksamheten kring annonseringen på Blocket blev desto större, både i sociala medier och i dagstidningarna. – Det här är ett sätt att visa hur lite vi får påverka vår närmiljö. Jag ser ön som en snällare variant av graffiti, säger arkitekturläraren Teres Selberg.
-
Nu får KTH hemlighus på campusområdet
Med spännande namn som Rågsvedsslottet och Krabban håller 25 arkitekturstudenter vid KTH på för fullt med att bygga sex utedass på universitets campusområde vid Valhallavägen mitt i Stockholm.
-
KTH-studenter bygger broar
Hallå där, Roberto Crocetti, adjungerad professor på KTH. Du har tillsammans med tre kollegor satt ett gäng KTH-studenter i arbete med att ta fram broar i trä, kan du berätta mer?
-
Sensing Energy
Projektet undersökte hur den fysiska närmiljöns gestaltning kan uppmuntra hållbara beteenden och minskad energianvändning. Fokus låg på det planerade campusområdet i Albano, mellan KTH och Stockholms Universitet, som har som ambitionen att vara helt självförsörjande på energi.