Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-forskaren Elaheh Etemadi fick en mentor från näringslivet

Porträtt av Elaheh Etemadi
Elaheh Etemadi fick en mentor genom KTH Innovations mentorprogram.
Publicerad 2020-11-05

Hej Elaheh Etemadi, doktorand inom Hållfasthetslära på KTH. I våras fick du en mentor från näringslivet för att utveckla ditt nyttiggörandeprojekt. Berätta mer!

Vad handlade ditt projekt om?

En man som svetsar. Gnistor flyger runt.
Elahehs idé Joosh skulle automatisera gransking av svetsfogar.

I min doktorand jobbar jag med batterier för elbilar, men under min Master i Teknisk Mekanik läste jag en svetskurs. Där fick jag reda på runt 90% av alla sammanfogningsprocesser inom industrin är svetsning och att alla svetsfogar granskas manuellt för att hitta defekter. Jag tyckte att det borde finnas ett enklare och mer effektivt sätt att göra det på, så jag ville utveckla en lösning som kunde automatisera inspektionen. Jag har alltid vetat att jag skulle vilja starta ett företag i framtiden och det här var den första idén jag testade.

Hur var det att jobba tillsammans med en mentor?`

Jag fick en väldigt bra matchning! Min mentor Håkan Nytorp har jobbat på ABB och nu investerar han i olika bolag, så han kunde bidra med massor av olika perspektiv. Han lärde mig väldigt mycket om hur jag ska tänka, vad som är viktigt att fokusera på och dessutom gav han mig jättebra kontakter

Vad pratade ni om på era träffar?

Vi sågs fyra gånger över Zoom och pratade om massor av olika saker. Som forskare så vill man lösa ett problem på ett perfekt sätt men Håkan hjälpte mig att fokusera på att hitta ett verkligt problem ute i samhället och ta reda på värdet av att lösa det. Vi pratade om hur man intervjuar någon för att få svar på just de frågor man vill, och han hjälpte mig att hitta personer att prata med för att få feedback på min idé.

Du fick också stöd av KTH Innovation. Berätta mer om det!

Jag hörde talas om KTH Innovation på en workshop för ungefär två år sedan och ända sedan dess har jag vetat att jag skulle ta kontakt. I våras när jag var uttråkad under Corona och kände ”vad ska man göra om kvällarna” så tänkte jag att jag lika gärna kan passa på att utveckla en idé.

Min coach Hannes är jättebra! Han har lärt mig så mycket! Först och främst så stoppade han mig när jag ville göra allt på en gång och i fel ordning. Jag ville börja med att utveckla mjukvaran och sen kolla om den var bra och funkade. Istället så fick Hannes mig att gå ut och prata med folk för att veta om det fanns ett behov för min idé. Jag pratade med en massa människor, från inspektörer och chefer på inspektionsföretag till professorer på KTH.

Hur fungerade det att utveckla en idé och att ha en mentor samtidigt som du doktorerar?

Det fungerade superbra! Ingen av rollerna var så intensiv att det inte gick att kombinera. Som doktorand är man ju också ganska flexibel.

Hur gick det med din idé?

I slutändan kom vi fram till att behovet för min idé inte riktigt fanns, men jag har redan börjat leta efter nästa. När vi bestämde oss för att inte fortsätta så pratade jag med min mentor. Jag vill verkligen göra detta, så Håkan lärde mig hur jag kan tänka för att komma på nya idéer. Jag läser mycket också, då kommer man på många bra idéer. Hannes har gett mig massor av bra boktips!

Skulle du rekommendera andra att söka till KTH Innovations mentorprogram?

Absolut! Att få en mentor är det en av de bästa sakerna som hänt mig sedan jag började på KTH. Som forskare så är det jättebra att bygga broar mot industrin och att lära sig tänka på nya sätt.

Berättat för Lisa Bäckman

Mentorprogram för KTH-forskare

I KTH Innovations mentorprogram matchas forskare från KTH med erfarna mentorer från näringslivet. Mentorerna fungerar som bollplank och dörröppnare och kan bidra med nya perspektiv på nyttiggörande.