Till innehåll på sidan

KTH Innovation kraftsamlar för att skapa samarbete mellan startups och industri

Tre kvinnor i panelsamtal på en scen
Publicerad 2023-03-16

Hur kan startups och industri jobba tillsammans för att skapa ett stabilt och hållbart energisystem? Det var ämnet för den första KTH Innovation Catalyst, ett nytt initiativ för ökat samarbete mellan startups från KTH och industri.

Snöstormen hade lagt sig och solen sken över KTH Campus när över hundra representanter från industriföretag, startups, och investerare välkomnades till KTH Innovations lokaler på Teknikringen 1.

Storsatsning på ökat samarbete

Dagens event, KTH Innovation Catalyst är ett nytt initiativ inom KTH Innovations satsning på ökat samarbete mellan startups från KTH, företag och industri. Initiativet leds av Marcus Dahllöf, som under sex år byggt upp en liknande framgångsrik satsning vid Massachussets Insitute of Technology i USA.

Mineta Galijasevic i ljusblå kavaj
Mineta Galijasevic från Siemens Energy såg fördelarna med att träffas och diskutera stora utmaningar

Idag finns över 400 aktiva startups som har rötter på KTH, och redan finns flera exempel på samarbeten med industrin. Ett är sista milen-leveransbolaget Airmee, som har ett nära samarbete med Amazon, som också investerat i bolaget. Ett annat är IT-säkerhetsbolaget Foreseeti, som i maj förra året köptes upp av Google. Båda har grundats med stöd från KTH Innovation.

- KTH Innovation har byggt en kommersialiseringsmotor, där 400 idéer valideras och 40-50 startups grundas varje år, sade Marcus Dahllöf från scenen. Nu vill vi bygga ett program i världsklass, och vi hoppas att Catalyst kan bli gnistan som skapar möjligheter för fler partnerskap.

Stor expertis på plats

Eventet fokuserade på ett aktuellt ämne: energi. Marcus Dahllöf uppmuntrade alla att dra nytta av den stora expertisen i rummet. Här fanns representanter från sexton storföretag, som Vattenfall, Siemens Energy och Mitsubishi, plus investerare och startup-grundare. Mineta Galijasevic, ansvarig för Business Model & Partnering på Siemens Energy sade:

- Alla företag behöver vara på tårna kring innovation, och för att lösa de komplexa problem vi står inför så behöver vi samarbeta. Människor är de som får saker att hända, och vi behöver träffas och diskutera stora utmaningar för att kunna lösa dem tillsammans.

Sju energistartups visade sina lösningar

Liam Hardey on stage.
Liam Hardey är VD för Cellfion, en av sju startups som berättade om sina energilösningar.

Sju energistartups visade upp sina lösningar, från fusionsteknik och små, modulära reaktorer till grön vätgasteknik.

- Som startup var det fantastiskt att höra vilka ansträngningar stora företag gör för att främja innovation, säger Liam Hardey, VD för Cellfion, en startup som utvecklar cellulosabaserade membran för energilagring. Industrin ser värdet av samarbete med startups, och för oss är det jätteviktigt att höra vilka utmaningar de ser inom sitt område. KTH Innovation bjöd in fantastiska partners. Det var en bra dag!

Fler möjligheter

KTH Innovation Catalyst kommer återkomma med fokus på ett nytt tema. Vill du få en injudan till nästa event? Representerar du ett företag som vill samarbeta med startups från KTH, eller letar du efter nya investeringsmöjligheter?

Ta kontakt med Marcus Dahllöf, Programansvarig Startup Industri.