Till innehåll på sidan

Nya innovationer inom kolhydratstandarder för biovetenskaplig forskning

Amparo Jiménez Quero och Lauren McKee i labbmiljö
Tillsammans utvecklar Lauren McKee och Amparo Jiménez Quero företaget MycOligo för att göra väl karaktäriserade och rena kolhydratstandarder mer tillgängliga för de vetenskapliga och biomedicinska samhällena.
Publicerad 2021-05-19

Har du någonsin köpt något som inte visar sig vara vad du förväntat dig? Föreställ dig hur irriterande det är när ditt inköp är en dyr materialstandard, och du måste spendera mer tid på att rena materialet än att faktiskt använda det för dina experiment. Det var problemet som blev grunden för MycOligo.

MycOligo kombinerar expertis inom kolhydrat- och enzymteknologi från två KTH-forskare, Amparo Jiménez Quero och Lauren McKee,

- Vi förstod behovet bland forskare att få tillgång till renare och mer komplexa standarder i form av kolhydratoligomer från svamp, berättar Amparo Jiménez Quero. Detta är korta kedjor av speciella sockermolekyler som är användbara för att t.ex. identifiera olika typer av svampar t.ex. i sjukvården, ifall du får en infektion. Men de standarder som behövs är ofta inte tillgängliga från någon kommersiell leverantör. Och de produkter som skulle kunna användas är sannolikt orena, vilket gör det svårt att tolka forskningsresultat eller resultatet på ett diagnostiskt test. Ändå är dagens standarder extremt dyra, vilket gör dem svårtillgängliga för många forskare som vill utveckla produkter och tekniker för att gynna samhället.

Startar företag tillsammans

Tillsammans utvecklar Lauren McKee och Amparo Jiménez Quero företaget MycOligo för att göra väl karaktäriserade och rena kolhydratstandarder mer tillgängliga för de vetenskapliga och biomedicinska samhällena.

De vill hjälpa forskare inom olika discipliner att spendera mindre tid på att förbereda och analysera standarder, så att de kan ägna sin tid åt sina forskningsprojekt, allt från att utveckla nästa generations diagnostiska produkter för svampinfektioner eller att skapa nya svampdödande läkemedel.

Dessutom fokuserar MycOligo på att använda hållbara, miljövänliga metoder för att producera sin kolhydratstandarder från svampbiomassa. Sådana produkter kan andra företag, som främst använder växtbiomassa för sin produktion, inte tillhandahålla.

Teknik med stor potential

Lauren McKee och Amparo Jiménez började utforska de nya materialen och tillverkningsprocessen med stöd från sin affärsutvecklingscoach Daniel Carlsson på KTH Innovation. De sökte till KTH Innovations förinkubatorprogram och kom in på programmet i våras.

- Det blir spännande att hjälpa teamet undersöka teknikens möjligheter på marknaden, säger Daniel Carlsson. Den har stor potential och teamet är verkligen inställda på att ta sin forskning från labbet och ut på marknaden där den kan skapa nytta. VI har redan börjar validera intresset från potentiella kunder.