Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Dirk Pleiter

Professor i högpresterande datorsystem

Det är allt vanligare att moderna superdatorer utvecklas i nära samarbete mellan teknikexperter och forskare. Anledningen till det är att datorsystemen blir allt mer komplexa samtidigt som kraven ökat på att de blir både kostnads- och energieffektiva. För att lyckas krävs en större förståelse för forskningen hos de som konstruerar systemet. Samtidigt som programvaruutvecklare behöver mer kunskap om hur datorarkitekturer och teknologier utvecklas. Därför har det utvecklats en modell för kollektiv design av superdatorer där experter och forskare kan bidra med kunskap och kompetens. 

Dirk Pleiters forskningen fokuseras kring kollektiv design av arkitekturen för högprestandadatorer (HPC) och den IT-baserade forskningsinfrastrukturen. Här undersöks hur framtida processorer ska utformas för att ge mest kraft samtidigt som superdatorerna blir både kostnads- och energieffektiva. Han forskar även inom beräkningsvetenskap med fokus på design av vetenskaplig programvara. 

Målet är att hitta den bästa vägen för hur framtidens mjukvara utformas för system som blir allt mer komplexa och olika varandra. 

Dirk Pleiter är involverad i flera olika europeiska initiativ och forskningsprojekt. Bland annat ETP4PHC, som är en organisation av europeiska teknikleverantörer, European Processor Initiative och Human Brain Project.

Thordis Arrhenius
Jens H Bardarson
Sonja Monica Berlijn
Anna Björklund
Elias Jarlebring
Tuuli Lappalainen
Jonatan Lenells
Martin Lawoko
Linda Lundström
John Löfblom
Joakim Odqvist
Jimmy Olsson
Atsuto Maki
Gunnar Malm
Mihai Mihaescu
Barbara Noziere
Dirk Pleiter
Oscar Quevedo Teruel
Johan Rockberg
Daniel Söderberg
Eric Tyrode
Rakel Wreland Lindström