Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

"Aldrig försent att börja med it"

NYHET

Publicerad 2017-03-16

I hård konkurrens om titeln Årets it-tjej lyckades KTH-studenten Sofie Borck Janeheim igår bärga utmärkelsen. Det är första gången sedan 2011 som en KTH-student tar hem priset.

Sofie Borck Janeheim. Foto: Simone Stefani.

För 15:e året i rad har Microsoft delat ut priset Årets it-tjej. Bakgrunden till att företaget fortsätter med detta arbete är att de trots att året är 2017 fortfarande kan se att kvinnor är underrepresenterade i it-branschen. Tävlingens syfte är att lyfta kvinnliga förebilder inom samma bransch för att inspirera fler att studera ämnen inom teknik och it.

I ett pressmeddelande från Microsoft berättar Sofie Borck Janeheim att anledningen till att hon vunnit titeln Årets it-tjej är för att hon alltid jobbat med barn och ungdomar, och hon tycker att man utvecklas mest som person när man samtidigt hjälper andra att utvecklas. Genom hennes bakgrund inom it och pedagogik både kan och vill hon lyfta in fler kvinnor i it-branschen.

Sofie Borck Janeheim berättar att hon började studera fysik på KTH eftersom hon hade ett stort intresse och en passion för matematik på gymnasiet. Efter en inspirerande introduktionskurs i programmeringsspråket Python var hon dock såld på informations- och kommunikationsteknik. Det nyfunna intresset i kombination med lysande framtidsmöjligheter i it-branschen fick Sofie Borck Janeheim att byta spår.

– Jag är ett bevis på att det aldrig är försent att börja på it-spåret.

Att vinna utmärkelsen får Sofie Borck Janeheim att känna sig säkrare i det hon brinner för.

– Jag kommer att fortsätta att jobba med undervisning för barn och ungdomar, men jag vill även starta nya projekt som kan nå en bredare målgrupp. Jag ser fram emot att få vara ambassadör för it-tjejer samt att få jobba tillsammans med Microsoft mot en mer jämställd it-bransch.

Sofie Borck Janeheim utsågs till vinnare i Årets it-tjej 2017 med följande motivering:

”Sofie är en initiativrik och självsäker tjej med energi som smittar av sig. Hon har genom olika initiativ bidragit till att sprida kunskap och inspiration kring programmering och IT och har alla förutsättningar att bli en förebild för många!”

Sofie Borck Janeheim är utbildad civilingenjör och lärare inom informations- och kommunikationsteknik på KTH.

Senast en kvinna med anknytning till KTH fick ta emot utmärkelsen var 2011 då Katarina Larsson, nyexaminerad civilingenjör i datateknik vid KTH, fick priset Årets it-tjej.

Text: Peter Ardell

För mer information, kontakta Sofie Borck Janeheim på janeheim@kth.se.