Bakterier synliggörs i luften på sjukhus
Tekniken som kan minska luftburen smittspridning
Nu använder KTH-forskare VR (Virtual Reality) för att göra bakterier synliga i luften.
– Vi visualiserar inomhusluftens partikelrörelser och föroreningar i operationssalar genom så kallade superdatorsimuleringar, berättar Parastoo Sadeghian, medarbetare i VisBac-projektet på KTH.
Varje år dör drygt 1 500 patienter i Sverige till följd av allvarliga infektioner som uppstått under vistelsen på sjukhus, enligt Socialstyrelsen.
Hela 98 procent av bakterierna i kirurgiska sår har visat sig komma från den omgivande luften.
– Vi har lyckats synliggöra hur stor inverkan den medicinska personalens arbetssätt kan ha på luftburna bakteriers spridning i sjukhusens operationssalar, säger Parastoo Sadeghian.
Forskarna har visualiserat bakterierörelserna i luften med hjälp av VR och AR (Augmented Reality), och ett gränssnitt som översätter komplicerad simuleringsdata till lättförståeliga animationer.
Med hjälp av VR-glasögon kan nu läkare och vårdpersonal få en bättre bild av vad som händer i luften under pågående operation.
Bakterieflödena i luften påverkas av flera faktorer – exempelvis av ventilationssystemet, storleken på de bakteriebärande partiklarna, rummets värmesystem, det kirurgiska teamets aktivitet, placeringen av driftsutrustning, och av värmen som utrustningen genererar.
Bakterier kvar i luften i timtal
Tanken med VisBac-projektet är i första hand att vårdpersonal ska få möjlighet till ökad kunskap om luftburen bakteriespridning. Därmed kan de anpassa sitt arbetssätt under operationer för att minimera smittorisken.
Genom VR-glasögonen kan vårdpersonalen bland annat se i vilka situationer de riskerar att blockera viktig ventilationsluft i operationssalen.
– Det tydliggör även hur luft som kontaminerats av bakterier kan spridas genom personalens förflyttningar i rummet. Det visar också hur risken för bakteriespridning ökar när vårdpersonal lutar sig över patienten på operationsbordet, berättar Parastoo Sadeghian.
Bakterier som orsakar allvarliga kirurgiska infektioner kan ligga kvar länge i inomhusluften, inkapslade i mikroskopiska droppar.
Vet man hur länge bakteriebärande partiklar kan finnas kvar i ett rum?
– Det vi vet är att bakterier kan finnas kvar i luften i flera timmar. Tidsaspekten är beroende av många faktorer, och den är en av de frågor vi hoppas kunna besvara genom vår forskning, säger Parastoo Sadeghian.
VisBac-projektets forskningsledare, Christophe Duwig, tillägger:
– De senaste årens ökning av bakteriell resistens mot antibiotika gör att den här sortens teknikanvändning är extra viktig framöver. Resistenta bakterier betraktas som ett globalt hot, och i framtiden kan enkla kirurgiska ingrepp bli livshotande om vi inte kommer tillrätta med problemen.
Katarina Ahlfort
Foto: VisBac