Till innehåll på sidan

Bland de bästa på internationalisering

KTH hamnar i topp i fråga om internationalisering bland svenska lärosäten. (Foto: Nasa)
Publicerad 2020-05-05

KTH är ett av Sveriges mest internationella lärosäten. Det visar den årliga sammanställningen från Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT.

– Det är glädjande så klart. KTH har länge sett nyttan av internationella samarbeten och har en fakultet med stort intresse för samarbeten både inom forskning och utbildning, säger Stefan Östlund, vicerektor för globala relationer.

Stefan Östlund.

Internationella sampubliceringar, studentrörlighet, internationella doktorander, utbildningsprogram på engelska, fakultetens internationella akademiska erfarenheter och ledarnas internationella akademiska erfarenheter är aspekter som mäts och som speglar lärosätenas internationella status.

Vilka är KTH:s främsta styrkor i fråga om internationalisering?

– Vi är en pålitlig internationell partner och har under lång tid byggt goda relationer med framstående universitet runt om i världen inom både forskning, utbildning och på ledningsnivå. Tillsammans har vi byggt ett KTH med ett mycket gott internationellt renommé. Det attraherar forskare och utgör också grunden för en framgångsrik internationell studentrekrytering.  

Indexet , som bygger på verksamheten för 2018, visar att KTH tillsammans med Chalmers och Handelshögskolan är bäst i klassen av de 28 lärosäten som ingår i sammanställningen. 

Vad kan man säga i dagsläget om följderna för KTH:s internationalisering och för lärosäten över hela världen?

– Mycket har lagts på is, men utbyten och samarbeten har inte avstannat helt utan har i viss mån fortsatt digitalt, många av våra internationella studenter deltar i vår utbildning vare sig de är kvar i Stockholm eller har åkt tillbaka hem eller till sitt hemuniversitet. På KTH är planen att erbjuda i huvudsak campusutbildning i höst igen och vi hoppas att våra antagna internationella studenter ska kunna komma till oss. En stor och osäker fråga är möjligheterna att resa in och ut ur Sverige (och andra länder) och hanteringen av visum. 

När tror du det internationella forskar- och utbildningssamfundet har återhämtat sig?

– Jag tror att en återhämtning kommer att starta så fort det är möjligt att börja resa igen. Förhoppningsvis kommer vi uppleva inledningen på en mer normal situation under våren 2021. Våren 2022 när KTH står som värd för Times Higher World Summit on Innovation and Impact kommer vi säkert att vara tillbaka i något som liknar normala förutsättningar säger Stefan Östlund.

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2020-05-05