”Bostadsbrist kan undvikas om vi utnyttjar bostäderna bättre”
När räntorna stiger, priserna ökar och inflation hotar, hur ska samhället kunna svara upp mot det ökande bostadsbehovet på en redan problemtyngd bostadsmarknad?
– Nyproduktion är troligen inte lösningen. De bostäder som redan finns kan räcka till om de används på bästa sätt, säger KTH-forskare Bo Söderberg, professor i fastighetsekonomi.
Enligt
Boverkets beräkning
behöver cirka 60 000 nya bostäder produceras årligen till och med 2030, för att svara upp mot bostadsbehovet i samhället.
Bo Söderberg, som fram till slutet av 2021 var chefsekonom på Boverket, leder ett aktuellt forskningsprojekt på KTH som under två år bland annat ska kartlägga bostadsutbudet i landet.
– Syftet är att fastställa vad som eventuellt förhindrar att de befintliga bostäderna utnyttjas på bästa sätt, både i städer och på landsbygden. Inledningsvis mäter vi det faktiska bostadsutbudet för att klargöra om vi har en nationell bostadsbrist eller inte, säger han.
Bo Söderberg konstaterar att medan trångboddheten är ett problem i delar av storstäderna finns det mängder av bostäder med stora ytor där det bara bor en eller två personer. Och i överraskande många bostäder finns det ingen enda permanent boende registrerad.
– Vissa kommuner har bostadsöverskott, där hus som håller god kvalitet står oanvända eller dåligt utnyttjade, trots pendlingsmöjligheter till större städer. I forskningsprojektet vill vi se över vilka strukturella problem i samhället som skapar onödiga låsningar på bostadsmarknaden, säger Bo Söderberg.
– Det är anmärkningsvärt att Sverige, som en av världens mest välmående välfärdsnationer, ständigt verkar vara tyngt av en dåligt fungerande bostadsmarknad. Här tycks ett systemfel ha bitit sig fast. Vi vill bidra till att underlätta nödvändiga reformer på den svenska bostadsmarknaden.
Hur kan reformerna se ut?
– Det kan gälla förenkling av reglerna kring skattefrågor, juridiken för bostadsrättsföreningar, eller förändringar av villkor för reavinstskatt, stämpelskatt och fastighetsavgifter. Vi har även en ineffektiv och onödigt krånglig bygglovsprocess som kan underlättas. Hela byggsektorn behöver effektiviseras…
Som exempel nämner Bo Söderberg bristen på ”praktiska och prisvärda bostäder för äldre”. I dagsläget, säger han, kan det vara svårt för äldre att flytta ifrån sitt hus med onödigt stor bostadsyta för att flytta till en mindre, specialanpassad lägenhet, eftersom den lösningen ofta blir ett dyrare alternativ.
– Många äldre skulle få en bättre bostadssituation med ett mindre, mer lättskött och modernare boende. Men antingen saknas den sortens anpassade bostäder på marknaden, eller så är det alltför dyrt att flytta. Nu vill vi identifiera möjliga metoder att lösa situationen på, för att underlätta omfördelningen av bostadsyta i Sverige, säger han.
– Frivilligaspekten är självklar. Ingen ska tvingas flytta. Men vi behöver lösa bostadssituationen i landet genom att exempelvis göra det lättare att få ekonomi i flytt, och skapa nya etableringsmöjligheter i befintliga hus. Människor har rätt att få bo i rätt bostad.
Text: Katarina Ahlfort
Foto: Mostphotos