Till innehåll på sidan

De ska tävla i grön kod

KTH-hackare intar London i helgen som kommer
David Kjelkerud, Jorge Zapico och Henrik Berggren
Publicerad 2009-09-08

I helgen som kommer reser KTHs bästa hackare till London. Väl på plats ska de tävla och därmed visa var skåpet ska stå när det gäller hållbar utveckling, just nu en ytterst het potatis i utvecklarvärlden så väl som samhället i övrigt.

Den 11 till 13 september går hackartävlingen EcoMo09 för första gången av stapeln i London. Programmerare från hela Europa ska under ett dygn göra upp om att utveckla en sajt eller ett program som ska hjälpa människor att minska deras påverkan på miljön.

Resultatet presenteras för en jury som därefter utser vinnare i flertalet kategorier.

Givetvis är KTH med i leken och skickar tre av sina bästa programmerare, utvecklare som utgår från Center for Sustainable Communication vid KTH där stor erfarenhet av it och miljöfrågor finns.

En av utvecklarna är Jorge Zapico, doktorand på KTH, som forskar på relationerna mellan informationssamhället och en ekologisk hållbar utveckling.

- It har väldigt stor inverkan på hur vi lever och konsumerar tjänster och produkter. Inte minst ur ett miljöperspektiv, hur mycket energi som går åt och hur vi reser, säger Jorge Zapico.

Det är av den anledningen som hållbar utveckling och kommunikation är ett hett ämne. It kan nämligen stödja människor att konsumera betydligt mer miljövänligt.

- Det är jobbigt att förändra sitt beteende och sätt att konsumera, men med hjälp av it slipper vi tvinga människor att ändra sig och kan i stället assistera dem till förändring med hjälp av kunskap, säger Jorge Zapico.

Han nämner mobiltelefonen, som människor alltid bär med sig, som ett exempel som han och Center for Sustainable Communication för närvarande forskar omkring.

- Vi testar exempelvis GPS i mobilen för att se om en person går eller åker bil, och kan räkna ut vilken miljöpåverkan hon eller han har. Därmed kan mobilägarens medvetenhet om sin egen miljopåverkas ökas, säger Jorge Zapico.

Förutom Jorge Zapico ingår också David Kjelkerud och Henrik Berggren i KTHs trupp. De två senare har deltagit i flera liknande tillställningar tidigare, bland annat 24 Hour Businesscamp och senast Music Hack Day där de på 15 timmar byggde musiktjänsten CitySounds.fm.

För mer information, kontakta Jorge Zapico på zapico@kth.se eller 08 - 790 64 50.

Peter Larsson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2009-09-08