Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Energirika partiklar under lupp

RYMDPARTIKLAR

Publicerad 2015-12-07

Forskningsprojektet ”Rymdspår” ska placera teknik på den internationella rymdstationen ISS för att mäta spår från rymdens allra mest energirika partiklar.

Christer Fuglesang ledare för KTH Rymdcenter. Foto: Jann Lipka.

Från rymden kommer ett kontinuerligt flöde av strålning och så kallade subatomära partiklar som bombarderar jorden. De kommer från närliggande källor som solen men också från avlägsna galaxer.

– Bland de vanligaste partiklarna finns protoner och atomkärnor, men deras rörelseenergi kan variera enormt. Från mindre än 0.1 nanojoule till över 10 joule. Att en atomkärna som bara väger runt 10 till 24 gram kan ha lika mycket energi som en hårt slagen tennisboll har, det är fullständigt fantastiskt, berättar Christer Fuglesang, adjungerad professor i rymdfysik vid KTH och en av forskarna i projektet.

EUSO står för Extreme Universe Space Observatory och syftet är att göra ett rymdbaserat instrument för att studera partiklarna som kommer från rymden. En stor internationell grupp har jobbat med detta under många år, och sedan två år är KTH med via Christer Fuglesang och professor emeritus Per Carlson.

– Varifrån kommer dessa ultrahögenergetiska kosmiska partiklar? Hur kan dessa pyttepartiklar få sådana extrema energier? Dessa är stora, spännade och obesvarade frågor som ska studeras inom ramen för forskningsprojektet, säger Christer Fuglesang.

Tidsramen för utvecklandet, byggandet och dataanalys av Rymdspårsdetektorn är 4-5 år, vilket passar utmärkt för en doktorand. Därför har också just en doktorand vid namn Oscar Larsson anställts på KTH för att utföra detta forskningsarbete.
 
En konferens i ämnet, 18th JEM-EUSO International Meeting, äger rum på KTH den 7 till 11 december.

Här finns mer information om forskningen: jem-euso.roma2.infn.it

Text: Peter Larsson

För mer information, kontakta Christer Fuglesang på cfug@kth.se