Till innehåll på sidan

EU-miljoner till KTH-innovationer

NYHET

Publicerad 2019-01-31

800 miljarder kronor. Så mycket pengar delar EU ut till europeiska företag under en sjuårsperiod. Vid det senaste pengaregnet är det inte mindre än fyra KTH-bolag som är med på listan över mottagare. Mest kapital får Gleechi, ett företag med rötterna i KTH-myllan som pysslar med VR-handskar.

Det är EU:s innovations-fond Horizon 2020 som delar ut den ofantliga summan pengar till uppstartsföretag som förutspås extra lysande framtidsutsikter. 

Från KTH:s sida är det Gleechi, Airmee, Mercene Labs och Ecohelix som erhåller pengar för att vidareutveckla sina företag och affärsidéer.

Samtliga fyra KTH-företag har fått stötning från KTH Innovation, och Daniel Carlsson har hjälpt två av företagen framåt.

Så här ser Gleechis mjukvara ut.

– Det är verkligen roligt att se KTH-bolag säkra finansiering. Som affärsutvecklingscoach på KTH Innovation jobbade jag nära Ecohelix och Mercene Labs under deras utveckling. De har båda två kemirelaterade idéer från KTH:s forskning som KTH Innovation började stötta under 2010 med exempelvis patentering och avtalsfrågor. Nu har företagen utvecklats så väl att de i stark europeisk konkurrens kan ta nästa steg mot kommersialisering. 

Daniel Carlsson berättar att det finns en rad utmaningar med att industrialisera storskaliga kemi- och processrelaterade innovationer. KTH-forskarna har dock varit uthålliga och lyckats väl med att utveckla tekniken, hitta tillämpningar och etablera samarbeten med viktiga aktörer inom industrin.

Här är en kort introduktion till de fyra bolagen:

Gleechi får 21 miljoner för att fortsätta arbeta med företagets mjukvara som kan animera naturlig handinteraktion i realtid.

Airmee arbetar med logistikoptimering och lyfter en halv miljon kronor för sin teknik som är tänkt att effektivisera transporter i större städer. 

Mercene Labs arbetar med nya sorters plaster med ny funktioner och erhåller en halv miljon för detta.

Ecohelix tar emot en halv miljon för att fortsätta jobba med en teknik för att skapa miljövänliga material för förpackningsindustrin.

Förutom redan nämnda företag finns det ytterligare ebolag med KTH-kopplingar bland de företag det regnar pengar över. Ett av dem heter Racefox är ungefär som ett Runkeeper fast för skidspåret. Det är AI-forskning vid bland annat KTH som ligger till grund för Racefox tjänst, och bland de personer som bidragit återfinns Anders Holst (adjungerad professor vid EECS-skolan), Christer Norström (också adjungerad professor på universitetet) och Jan Markendahl (universitetslektor på EECS-skolan). Racefox får 20 miljoner samt finansiering av två doktorandtjänster.

Även företaget Prismatic Sensors, grundat av KTH-professorn Mats Danielsson som är känd för sitt arbete inom fältet medicinsk avbildning, har fått ett anslag om 23 miljoner kronor.

Text: Peter Ardell