Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Fondkompisen som ger klara besked

Publicerad 2011-12-19

En forskare och två studenter från KTH har grundat Fund Friends, som ska hjälpa privatpersoner att hålla koll på sina fondval på ett snabbare sätt med appar.

Genom appen Fund Friend Galaxy, som lanserades i Sverige 2011, kombineras finanskunskap med den senaste speltekniken.

– Idag presenteras fondinformation som om vi alla vore finansproffs. Privatpersoner har som regel inte den tid som krävs för att sätta sig in i fonddata, men våra appar ger en lättförståelig snabb överblick, säger företagets vd Mikael Andersson, som studerar till civilingenjör i Industriell Ekonomi på KTH.

Genom ett par knapptryck kan användaren av Fund Friends första app ”Fund Friend Galaxy” se värdeutvecklingen på sina PPM-fonder, genom interaktiva och roliga visualiseringar.

– Det här är första gången som man på det här sättet kan få en snabb översikt över alla PPM-fonder samtidigt, säger Mikael Andersson.

Kan man inte skaffa sig den här informationen utan appen?

– Jo, förstås. Informationen får man till sig på fem sekunder genom appen, det tar betydligt längre tid att på egen hand samla in informationen om en fond i taget, genom andra kanaler. Att sammanställa alla fakta och jämföra fonderna mot varandra är tidskrävande, säger Mikael Andersson.

Hösten 2009 skapade han den interaktiva 3D-visualiseringen av aktiedata i en finansieringskurs på KTH, som hölls av lektor Tomas Sörensson.  Hösten 2010 bildades aktiebolaget Fund Friends Technologies, med Tomas Sörensson som företagets styrelseordförande. Jonas Murman, civilingenjör i Industriell Ekonomi på KTH, är företagets teknikchef.

Fund Friends grundades 2010 av Tomas Sörensson (styrelseordförande), Jonas Murman (teknikchef), Mikael Andersson (vd). Foto: Adam El-Azab

– PPM-utredningen lades fram 1994 och fortfarande har cirka 2,7 miljoner av de svenska medborgarna inte har valt någon annan fond än ”soffliggar-fonden”, säger Mikael Andersson.

Det är något han tror skulle förändras genom användning av appen Fund Friend Galaxy, där fonduppgifterna uppdateras dagligen genom informationsinsamling från Pensionsmyndigheten varje morgon.

– Användarna kan tydligt se hur fonderna är fördelade utifrån avkastning, avgifter och risk, över olika tidsperioder. Vi ger användarna snabb översikt och snabb jämförelse över fonder. Vi samlar helt enkelt in den viktiga informationen till människor, så de inte ska fastna i dåliga fondval.

Mikael Andersson påpekar att människan genom användningen av mobiler har uppfunnit en ny tid: mikrofritiden.

-Vi kan använda den tiden, när vi exempelvis står i kö, till att läsa nyheter, mejla eller spela. Eller ägna en minut till att få koll på våra fondval.

För mer information kontakta Mikael Andersson på 070-291 69 25, eller mikael.andersson@fundfriends.se

Katarina Ahlfort

Läs mer om Fund Friends här

Nu erbjuder Fund Friends en gratis app till jul kallad Fund Friend Winter.