Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Kartlägger miljöhusets påverkan på de boende

NYHET

Publicerad 2015-11-23

Greenhouse heter det nya klimatsmarta huset i ekostaden Augustenborg i Malmö. De första hyresgästerna flyttar in i början av januari nästa år. De boende deltar samtidigt i en studie där forskare från KTH kommer att ta reda på hur miljöhuset påverkar hyresgästernas konsumtion och beteende.

Så här ska det se ut på balkongerna i Greenhouse. Bild: Jaenecke Arkitekter.

– Greenhouse är ett klimatsmart hus där exempelvis restavfallet från hushållen kommer att vägas, och direkt återkoppling om förbrukad el och varmvatten kommer att ges till varje hyresgäst. Man kommer att kunna följa sin förbrukning och utmana sig själv genom att sätta personliga mål och jämföra sig med snittet för Greenhouse, berättar Misse Wester, forskare på KTH.

Det är hon tillsammans med Annika Carlsson-Kanyama, forskare vid institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik på KTH, som jobbar med projektet.

Greenhouse består av flera typer av lägenheter i olika storlekar, bland annat radhuslägenheter i etage. 22 kvadratmeter stora delvis inglasade balkonger som är förberedda för grönsaksodling ingår. Dessutom ingår en stor gemensam takterass där alla hyresgäster ska kunna plantera och skörda tomater, paprika och andra grönsaker. Det finns även ett växthus för mer exotiska växter, en matkällare för förvaring av säsongens skörd samt ett orangeri för vinterförvaring av växter.

Misse Wester, forskare på KTH.

– Det sitter en on/off-knapp inne varje lägenhet. Funktionen är ungefär som när du bor på hotell och tar nyckelkortet ur hållaren när du lämnar rummet. All el stängs av. Det är samma sak här när hyresgästen går hemifrån. Ventilation och värme går ner på lågvarv och elektriciteten bryts. Så du slipper dra ur brödrosten och mobilladdare, eller släcka lamporna. Hyfsat smart funktion tycker jag, säger Misse Wester.

I tvättstugan finns maskiner där det miljövänliga tvättmedlet doseras i rätt mängd, så hyresgästerna slipper överförbruka. Kostnaden för tvättmedlet ingår i hyran.

– En unik ekoförskola ska öppnas på bottenvåningen och i källaren finns det både ett stort garage för cyklar och en cykelverkstad. Därmed underlättar man för de boende att välja cykeln framför bilen. Antalet parkeringsplatser för bilar är endast 16 bilplatser på 46 lägenheter. Därtill är elbilspool ansluten till huset och hyresgästerna, säger Misse Wester.

En trehjulig cykel med flak ska dessutom ersätta bilen när det är dags att åka till köpcentrumet och storhandla.

KTH-forskarna ska nu studera de boende i Greenhouse.

– Vi fick frågan om vi ville göra något roligt av det klimatsmarta huset. Vi tackade ja och kommer att följa 20 hushåll och studera den hållbara livsstil som de boende ska anamma. Detta är det första huset av den här typen i Sverige, och det ska bli vansinnigt roligt att följa hysergästerna, säger Misse Wester.

I samband med att hyresgästerna skrev på hyreskontrakten så ingick det också att dela med sig av information och data om sitt boende. Det ger KTH-forskarna alla möjligheter att följa upp förändrade beteendemönster.

– Bland annat ska hyresgästerna redan innan de flyttar in föra utgiftsdagbok i två veckor. Samma sak kommer att ske om ett år, och då ser vi om boendet spiller över på hyresgästernas konsumtion av varor och tjänster, säger Misse Wester.

Det är Annika Carlsson-Kanyama som håller i den delen som inbegriper utgiftsdagboken.

– Vi kommer att göra en kartläggning av varje hushålls totala växthusgasutsläpp båda före och efter inflyttning för att sedan kunna analysera resultatet och se om de skiljer sig åt. Detta görs genom att använda befintliga beräkningar av varors och tjänsters olika utsläppsintensiteter, vilket är kilo växhusgaser per spenderad krona. Uppgifter finns för cirka 200 varor och tjänster, och finns uppgifter för till exempel morötter så bokför hushållet de pengar som spenderats på just inköp av morötter. Hyresgästerna kommer att få en återkoppling redan innan de flyttar in, så de vet hur siutationen ser ut, berättar Annika Carlsson-Kanyama.

Misse Wester och Annika Carlsson-Kanyama ska också studera hyresgästernas förväntningar på boendet.

Greenhouse från ovan. Bild: Jaenecke Arkitekter.

– Att möjliggöra för hushållen att leva miljösmart är en målsättning med Greenhouse. Det handlar om lokalproducerad mat och att odla själv och därmed inte köpa grönsaker. Givetvis bör även kostnaden för driv- och tvättmedel samt en del andra kostnader gå ner. Det finns också andra frågeställningar som ska granskas. Hur ser valen ut som de boende gör? Vilka prioriteringar kommer hyresgästerna att göra? Ja, avseende ekonomi, effektivitet och tillgänglighet, säger Misse Wester.

En intressant aspekt som Misse Wester ser är att det bara finns ett energisnålt alternativt. Hyresgästerna behöver exempelvis inte välja vilken elleverantör de ska ha. Det bästa alternativet ingår i boendet.

– Är alla dessa val redan gjorda behöver inte hyresgästerna bekymra sig om det. Det blir intressant att studera konsekvenserna av detta, säger Misse Wester.

Vilka forskningsresultat förväntar sig Misse Wester att hon och forskarkollegan Annika Carlsson-Kanyama ska komma fram till?

– Kanske tar de boende flyget till Thailand för alla pengar de sparat? Nä, det tror vi inte. Däremot tror vi att miljöhuset på olika sätt kommer att bidra till minskade utsläpp, säger Misse Wester.

MKB har sökt och fått forskningsmedel från Energimyndigheten för detta projekt som kommer att pågå i 1,5 år. KTH-forskarna har sedan fått ta del av en del av dessa pengar.

Greenhouse är ett klimatsmart hus som MKB äger och förvaltar och som NCC byggt. Den första omgången hyresgäster flyttar in i Greenhouse den 18 januari. Resterande del av flyttlassen anländer i april.

Text: Peter Larsson

För mer information, kontakta Annika Carlsson-Kanyama på 08 - 790 93 31 / annikack@kth.se eller Misse Wester på misse.wester@abe.kth.se.