Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-professorn expert i SVT

NYHET

Publicerad 2014-11-05

Hallå där Åsa Emmer, professor i analytisk kemi, som två torsdagar på rad är med i SVT:s tv-program Plus.

KTH-professor Åsa Emmer och programledaren Mathias Andersson i samtal om vindruvor och bekämpningsmedel.

Vad gör du i tv-programmen?

– I det första inslaget tittar jag på förekomsten av bekämpningsmedel i vindruvor. Jag gör en analys och hittar en sorts bekämpningsmedel. I det andra inslaget, det som sänds imorgon, granskar jag färgämnen i livsmedel. Till exempel om de är farliga eller inte, och var de kan finnas. Jag hittar bland annat ett färgämne som man försökt fasa ut då det inte är önskvärt i livsmedel av olika orsaker. Programmet har dock inte sänts ännu, så jag vet inte exakt vilka bitar som tas med.

Är de här frågeställningarna som Plus tar upp viktiga att granska?

– Ja, det är klart att de är. Alla måste ju äta mat, och vi vill alla ha säkra livsmedel. Framför allt vill vi veta vad vi äter och vad maten innehåller så att vi kan bestämma vad vi vill få i oss - eller inte få i oss.

På vilket sätt har din medverkan i Plus påverkat dig?

 – Jag har bland annat fått ta emot reaktioner från folk som sett mig på tv. Kollegor har sagt att jag har gjort en bra insats.

Mathias Andersson på KTH:s campus vid Valhallavägen i Stockholm.

Blir det någon fortsättning i tv? Fått blodad tand?

– Det kan hända. Plus har sagt att de gärna vill ha hjälp med eventuella ytterligare arbeten. De har ju vissa experter som de har löpande kontakt med, till exempel en fysiker. En kemist har de dock saknat.

Så vad jobbar du med när du inte är med i tv då?

– Jag har en del egen forskning, och så handleder jag doktorander. Lär också bland annat ut de tekniker som används i Plus till studenter. När det gäller forskningen så jobbar jag med miniatyrisering. Det handlar till exempel om att minimera mängden prov och kemikalier i analysprocessen. Kemikalierna kan störa, och vi vill inte heller använda stora mängder kemikalier om vi kan slippa det. Sedan forskar jag om masspektrometri, en teknik som används i inslaget om bekämpningsmedel i vindruvor och som kemister använder för att ta reda på vilka ämnen som ett prov innehåller. Varje analysmetod är specifik för det som ska analyseras och här handlar forskningen om att göra denna analysprocess bättre och mer effektiv.

Åsa Emmers medverkan i Plus under förra veckan kan ses här (14:08 in i programmet): bit.ly/1GorPXW

Program nummer två sänds imorgon klockan 21:00 i SVT1. Programmet kan också ses via Plus webbplats: www.svt.se/plus/

Text: Peter Larsson

För mer information, kontakta Åsa Emmer på aae@kth.se.