Till innehåll på sidan

KTH-studenter producerade tusentals skyddsdräkter

Bild av hela teamet som anpassade militära skyddsdräkter så de kan användas i vården.
Här är teamet som anpassade militära skyddsdräkter så att de kan användas i sjukvården. Från vänster KTH-studenterna Yang Zhong, Martin Tairi, Nadia Mansoor, Mathias Kopp och Siet-Ling Law. Till höger Daniel Kärrlander, projektledare på Södertälje Science Park.
Publicerad 2020-05-06

Det kom en fråga till Södertälje Science Park från Södertälje sjukhus. De hade fått 7000 skyddsdräkter från militären men behövde hjälp att anpassa dem för sjukvården. Bara några dagar senare hade ett gäng KTH-studenter tagit fram en modell och produktionen var igång.

Inledningsvis var det tänkt att den huva som sitter på de militära skyddsdräkterna, som är framtagna för att skydda vid kemisk krigföring, skulle tas bort. Även andra delar av dräkten skulle avlägsnas för att anpassa dräkten till ett långärmat förkläde. Det var så uppdraget var formulerat när Daniel Kärrlander, projektledare på Södertälje Science Park , fick en förfrågan om han kunde sätta ihop en grupp som kunde anpassa dräkterna för sjukvården. Och det var också så den första modellen som han hade gjort såg ut när studenterna kom med i projektet.

Daniel Kärrlander med en av skyddsdräkterna på sig.
Daniel Kärrlander, projektledare på Södertälje Science Park, iklädd skyddsdräkten som KTH-studenterna har utvecklat.

–Det var det första vi ifrågasatte, varför huvan skulle tas bort, säger en av studenterna Siet-Ling Law, som läser tredje året maskinteknik med inriktning design och produktutveckling på KTH.

Sjukvårdspersonal ville ha heltäckande skyddsdräkt

Hon skapade en grupp på Facebook ”Product development regarding medical equipment” där andra KTH studenter och vårdpersonal tillsammans försöker ta fram olika hjälpmedel gällande sjukhusutrustning.

– I vår grupp hade vi diskuterat med en undersköterska som undrade varför man inte kunde täcka hela huvudet. Enligt henne ger det en större säkerhet när det gäller smittorisk, säger Siet-Ling Law.

Ett annat problem de hade identifierat i gruppen var att skyddsvisiren inte heller täckte ansiktet helt och hållet.

– Då kände vi spontant att vi skulle behålla huvuddelen på skyddsdräkterna, säger Siet-Ling Law.

Hela teamet samlade i trappan som finns inne på nedervåningen på KTH Södertälje.
Hela teamet som producerade skyddsdräkterna samlade i trappan på KTH Södertälje: studenterna från KTH och ungdomarna från Telge Tillväxt.

Hur vårdpersonalen skulle ta av sig skyddsdräkten på ett säkert sätt var ett ytterligare problem. Det hade studenterna en enkel lösning på genom att lägga ett snitt framtill på dräkten så att man skulle kunna ta av den utan att behöva dra den över kroppen.

Säkrare när det gäller smittorisk

Till skillnad från traditionella skyddsdräkter täcker de dräkter som studenterna modifierat och som nu används på Södertälje sjukhus och även på Södersjukhuset hela kroppen, vilket gör dem mycket säkrare när det gäller smittorisk.

Bild av ungdomar från Telge Tillväxt som hjälper till med produktionen.
Ungdomar från Telge Tillväxt och KTH-studenter producerar skyddsdräkterna.

– Sjukvårdspersonalen har gett oss positiv feedback och känner sig trygga med den framtagna modellen, säger Siet-Ling Law.

När modellen för skyddsdräkterna var klar och godkänd satte de fem KTH-studenterna igång med produktionen tillsammans med ett antal ungdomar från Telge Tillväxt . En av studenterna, Martin Tairi, som läser tredje året maskinteknik med inriktning industriell ekonomi och produktion på KTH, fick ta hand om uppgiften att optimera tillverkningsprocessen. Till att börja med tog det två minuter att producera en skyddsdräkt, men snart gick det på under en minut.

– Att se hur det man fått med sig i sin utbildning faktiskt fungerar i praktiken, det var väldigt spännande. Och att använda det i ett större syfte där man får hjälpa människor också, det har varit verkligen roligt, säger Martin Tairi och fortsätter:

– Det finns så mycket kunskap bland studenterna som pluggar på KTH som jag tror skulle kunna vara till stor nytta.

En manual visar steg för steg hur man ska hantera dräkterna och hur man sätter på sig och tar av sig dem. Det gör att andra kan använda modellen för att producera skyddsdräkter.

Manual gör att metoden kan reproduceras

Ytterligare en student, Yang Zhong som läser arkitektur på KTH, var med och tog fram en manual som visar steg för steg hur man ska hantera dräkterna och hur man sätter på sig och tar av sig dem. Den visar också hur modifieringsprocessen går till. Manualen skickades till bland annat Socialstyrelsen för att andra ska kunna använda modellen. Just nu pågår produktion av ytterligare 40 000 skyddsdräkter i Älvsjö.

Daniel Kärrlander är väldigt nöjd med hur projektet föll ut.

– Det jag framför allt vill lyfta fram är det fina samarbetet och att det gick så fort. Vi fick en förfrågan tisdag kväll, på torsdagen hade vi materialet för produktionen redo och på fredagen började vi tillverka. Så det gick på några dagar, säger han.

Håkan Soold

Fakta

Studenterna som har jobbat i det här projektet är: Siet-Ling Law och Martin Tairi, maskinteknik årskurs 3, Nadia Mansoor, datateknik årskurs 2, Mathias Kopp, maskinteknik årskurs 2 och Yang Zhong, arkitektur årskurs 3

Södertälje Science Park ären nationell nod för företag, forskning, innovation och utbildning inom hållbar produktion. Här kan du som aktör från näringsliv, akademi och samhälle tillsammans driva branschöverskridande forsknings- och utvecklingsprojekt och nätverka. Bakom bildandet av Södertälje Science Park står Södertälje kommun, Scania, AstraZeneca, och KTH.

Telge Tillväxt ärett samarbete mellan offentlig sektor (Södertälje kommun, Telge och Arbetsförmedlingen) och företagen Scania, Mekonomen, Peab, ICA Maxi Vasa handelsplats och Sodexo. Samarbetet ska möjliggöra nya typer av lösningar på ett viktigt samhällsproblem: ungdomsarbetslösheten.

Flera företag i Södertälje har hjälpt till. 3S Reklam gjorde mallar i plexiglas som användes vid tillskärningen av dräkterna. Robot Events hjälpte till att leverera skyddsdräkterna till Södertälje sjukhus.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2020-05-06