Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-studenterna ger dig örnkoll på räntorna

Loanwallet upplyser dig om när banken smyghöjer räntan, enligt KTH-studenterna bakom tjänsten.

NYHET

Publicerad 2016-12-14

De svenska bankernas förtjänster för räntor på lån uppgår till över 100 miljarder kronor varje år. En anledning till detta är bristen på transparens och insyn, menar Två KTH-studenter. De skrev tillsammans ett examensarbete i ämnet och skapade därefter tjänsten Loanwallet, en digital plånbok som hjälper bankkunder att få 100 procent koll på ränteutgifterna.

Joachim Ronneback Thomson och Petter Aronsson är två masterstudenter som läser finansiell matematik på KTH. Tillsammans har de skapat tjänsten Loanwallet som precis fått 1 miljon kronor i riskkapital.

Loanwallet använder matematiska beräkningsmodeller för att få fram den optimala fördelningen mellan till exempel fast och rörlig ränta på bolånet. Just fast och rörlig boränta är en klassisk valmöjlighet som bara i Sverige påverkar miljoner människors privatekonomi.

– Vi såg att det saknades en tjänst som tydligt är till för lånekundernas bästa. Bankerna tjänar tiotusentals kronor på dig varje år och förtjänsten på lån för de svenska bankerna uppgår idag till över 100 miljarder kronor per år. Det finns helt klart saker kvar att göra inom denna bransch, säger Joachim Ronneback Thomson, en av de två KTH-studenterna.

Det är dock inte bara bolånens räntor som Loanwallet håller koll på. Givetvis kan tjänsten även användas för alla andra lån, som de tagna för finansiera exempelvis ett bilköp eller CSN-lån för utbildning.

Tjänsten fungerar så att den samlar in information via BankID och ger sedan en överblick över skuldsituationen.

– Loanwallet upplyser dig om när banken smyghöjer räntan och ger förslag på kreditgivare med lägre ränta. Loanwallet hjälper dig också att välja rätt bindningstid på ditt bolån genom en funktion som kallas Ränteväljaren, berättar Joachim Ronneback Thomson.

Ränteväljaren bygger på en avancerad matematisk algoritm utvecklad på KTH under grundarnas examensarbete.

– Vi tycker att det ska vara enkelt för bankkunder att hantera sina lån. Med Loanwallet blir det smidigt att sköta dem, och därmed får du mer tid och pengar över till roligare saker i livet.

Hur är det då med tjänster som Lendo? Vad skiljer Lendo från Loanwallet?

– Lendo erbjuder enbart byte av kreditgivare för blancolån. Vidare hjälper Lendo och liknande tjänster låntagaren att byta bank vid just det tillfället då låntagaren är aktiv och fyller i ett längre formulär. Lendo, men också liknade tjänster, följer inte upp lånevillkor vid ett senare tillfälle vilket gör att den nya kreditgivaren kan höja räntan och kunden är tillbaka på ruta ett, säger Joachim Ronneback Thomson.

Loanwallets webbplats hittar du här .

Text: Peter Ardell

För mer information, kontakta Joachim Ronneback Thomson på 076 - 588 88 10 eller jthomson@kth.se .