Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Mentor visar vägen till drömjobbet

Publicerad 2013-12-01

Vi träffar masterstudenten Mahanand Muppidi och hans mentor Ingela Grahn Ahlbom i den ljusa foajén till KTH:s bibliotek. Här ses de en gång per månad, ofta över en kopp kaffe.

KTH:s nya mentorprogram startades i mars 2013 och pågår fram till januari 2014. Syftet är att förbereda studenter för livet utanför KTH och den svenska arbetsmarknaden.

En av programmets adepter är Mahanand Muppidi, som sedan 2012 studerar på KTH:s masterprogram för Industrial and Environmental Biotechnology. Han kommer från Indien men har bestämt sig för att stanna i Sverige och söka jobb här efter examen.

– Mentorprogramet är mycket nyttigt för mig, säger han. Arbetsmarknaden och jobbsökarprocessen är annorlunda i Sverige än i mitt land och programmet är en bra förberedelse för arbetslivet här.

Ingela Grahn Ahlbom, specialist på inomhusmiljö vid fastighetsbolaget Locum, är Mahanand Muppidis mentor, och deras möten handlar mycket om att hon svarar på de frågor han ställer. Det hon inte kan svara på direkt får hon ta reda på, förklarar hon.

– Mahanand frågar mig det han behöver veta och jag svarar efter bästa förmåga och ger råd, stöd och förslag på lämpliga aktiviteter. Det kan exempelvis handla om hur man bygger ett bra nätverk, hur rekryteringsprocessen går till här i Sverige och vad arbetsgivare tycker är viktigt.

Det är skillnad på att vara en mentor och en coach, förklarar Ingela Grahn Ahlbom. En coach jobbar mer konkret med resultat och att utveckla speciella förmågor, medan en mentor hjälper till som ”bollplank” för att förbereda adepten på att möta arbetslivet.

– Min roll är att hjälpa Mahanand med det han själv vill veta och förstå, men allt beror på honom. Jag försöker bara stödja honom så gott jag kan.

Ingela Grahn Ahlbom ger även sin adept uppgifter att ta sig an mellan mötena. Nu jobbar han på en övergripande handlingsplan för den tid som återstår av programmet.

Och förutom ökad kunskap om Sverige har hennes mentorskap också bidragit till Mahanand Muppidis personliga utveckling och gjort honom mer målinriktad, enligt honom själv.

En god mentor måste vara intresserad av andra människor och en god lyssnare, tycker Ingela Grahn Ahlbom, som varit mentor sedan 2009 och tidigare studerat och jobbat en hel del utomlands.

– Jag tycker det är stimulerande att vara mentor. Det är oerhört intressant och givande. Även jag blir ju en slags student i det här programmet. Av Mahanand lär jag mig massor om Indien till exempel, men också om hur det är att komma hit från en annan kultur för att studera.

I det internationella mentorprogrammet deltar totalt elva adepter och nio mentorer. Och ibland träffas alla för att utbyta erfarenheter och genomföra specifika workshops, om exempelvis hur man skriver ett bra cv, personlig utveckling och hur man tar väl vara på sin tid och blir effektiv.

– Kurserna har fungerat som ett utmärkt komplement till mötena med Ingela, säger Mahanand Muppidi. Förutom karriärplanering är nätverkande en viktig del av mentorprogrammet, menar Mahanand Muppidi.

En god mentor måste vara intresserad av andra människor och en god lyssnare.

– Jag är personligen inte alltid så utåtriktad. Men Ingela pushar mig att ta de kontakter jag behöver, med exempelvis professorer och tänkbara arbetsgivare.

De regelbundna mötena med övriga i programmet är en del av nätverkandet. En annan del är att gå på företagsträffar och jobbmässor. Det är något Ingela Grahn Ahlbom uppmuntrar sin adept att göra, och i år planerar de att tillsammans besöka KTH:s arbetsmarknadsdagar Armada.

Kulturskillnaderna mellan Indien och Sverige är stora, menar Mahanand Muppidi. I Indien finns alla typer av människor, medan Sverige är mer homogent. Men det är inte helt lätt att vara internationell student i Sverige.

En utmaning är att få tiden att räcka till. Det är svårt att både hinna studera och förbereda sig för arbetsmarknaden och söka jobb. En annan svårighet är språket. Att lära sig svenska så fort som möjligt är mycket viktigt, tycker Mahanand Muppidi. Han tar den utmaningen på allvar och har följt Svenska För Invandrare, men också tagit kurser i svenska på KTH och via webben.

Mahanand är optimistisk och ser framemot goda karriärmöjligheter i Sverige. Han gillar också vad han har hört och sett gällande svenska arbetsförhållanden, vilka han beskriver som ”mycket, mycket goda”. Helst vill han arbeta med bioteknologi på ett storföretag, men kan också tänka sig ett arbete inom miljövård.

Mahanand Muppidi är mycket entusiastisk över mentorprogramet och rekommenderar andra studenter att gå det. – Det ger massor med nyttig information och hjälper en framåt. Jag hoppas att KTH fortsätter att erbjuda det här programmet, och även bygger ut det med exempelvis ännu fler nyttiga workshops, säger han.

Även Ingela Grahn Ahlbom tycker mentorprogrammet fungerar bra och stöder sin adept i hans framtidsplaner.

– Mahanand har gjort stora framsteg och kommit en bra bit på vägen mot drömjobbet. Det är verkligen spännande att få se en människa växa på det här sättet. Dessutom har vi ju blivit vänner på kuppen, och jag tror det kommer att gå bra för honom i framtiden, säger hon.

MENTORPROGRAMMET

I mentorprogrammet för internationella masterstudenter ingår regelbundna träffar mellan adepter och mentorer, samt möten och workshops med fokus på bland annat hur man skriver en bra CV, muntlig framställning och personlig utveckling. Syftet med programmet är att förbereda adepterna för den svenska arbetsmarknaden, genom att stödja deras yrkesmässiga utveckling och skapa goda kontakter mellan student och arbetsmarknad.

Mahanand Muppidi

Ålder: 22 år
Bakgrund: Grundexamen (bachelor) i bioteknik från National Institute of Technology, Warangal (NITW).
Kom till Sverige: Augusti 2012.
Studerar nu: KTH:s masterprogram i Industrial and Environmental Biotechnology.

Ingela Grahn Ahlbom

Ålder: 50+
Bakgrund: Tvärfacklig, med KTH-examen i arkitektur och doktorsexamen i inomhusmiljö.
Gör: Jobbar som specialist på inomhusklimat för vård- och sjukhuslokaler vid Locum AB.
Erfarenhet som mentor: Aktiv som mentor sedan 2009.
 

Text Benny Ritzén

Foto Marc Femenia

KTH Magazine 01 DECEMBER, 2013

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2013-12-01