Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Miljöansvar Sveriges nästa stora export

Publicerad 2012-02-27

Biorecro, grundat av de tidigare KTH-studenterna Henrik Karlsson och Lennart Byström, har en ny och unik idé: Att sälja en uppdaterad version av utsläppsrätter vars syfte är att lagra undan koldioxid från atmosfären, så kallat minusutsläpp. Till grund för detta ligger den KTH-utvecklade BECCS-tekniken. Med den första anläggningen precis igångsparkad i USA och en nyfylld kassa ser framtiden ljus ut för det svenska företaget.

Henrik Karlsson, KTH-alumn och VD för Biorecro.
Henrik Karlsson, KTH-alumn och VD för Biorecro.

– Att städa bort sina koldioxidutsläpp kommer i framtiden att ses som en hygienfaktor. För bara några år sedan var det 5 procent av alla storföretag som redovisade sina koldioxidutsläpp, idag är det cirka 5 procent som inte gör det. Samma sak kommer att gälla för klimatkompensationer som företag och organisationer börjat köpa i allt större utsträckning. Det blir skämmigt att inte ta sitt ansvar, precis som att man inte slänger ut soppåsen genom fönstret, säger Henrik Karlsson, VD för Biorecro tillika tidigare KTH-student.

Till skillnad mot traditionella klimatkompensationer och fossil koldioxidlagring så samlar BECCS-tekniken in koldioxid från atmosfären. Koldioxiden binds när biomassa växer och samlas upp när biomassan avger gasen vid till exempel etanolframställning. Därefter komprimeras den och lagras permanent i naturliga geologiska formationer 1000-tals meter under marken. På så sätt städas de utsläpp av koldioxid som gjorts bort, istället för sedvanlig klimatkompensation som på sin höjd bara minskar utsläppen någon annanstans.

Så här såg det ut när det första BECCS-anläggningen byggdes i delstaten Illinois, USA, i höstas.
Så här såg det ut när det första BECCS-anläggningen byggdes i delstaten Illinois, USA, i höstas.

Det unika med Biorecros affärsidé är alltså att det är en uppdaterad och bättre version av klimatkompensationer och utsläppsrätter.

– Det är en helt ny modell för klimatkompensation. Det vi gjort är att vi hittat en fungerande affärsmodell och arrangerat tekniken på ett sådant sätt så att det går att göra affärer på den. För så är det ju, all teknik som behövs för att få minussläpp finns, det svåra hittills har varit att hitta en ekonomi i det, säger Henrik Karlsson.

Marknaden för Biorecro finns inte bara hemma i Sverige.

– Vår teknik gör det möjligt för hela världen över att ta sitt miljöansvar. Vi har precis lanserat företaget på allvar och vi befinner oss just nu i förhandlingar med några stora kunder, säger Henrik Karlsson.

Han tillägger att det första BECCS-anläggningen - i den amerikanska delstaten Illinois - är uppe och rullar sedan november förra året.

Det kanske tyngsta argumenten till Biorecros fördel alla kategorier är emellertid att det idag inte finns några alternativ eller konkurrenter.
 
– Enligt en rapport från OECD från FN:s senaste klimatmöte - COP 17 i Durban, Sydafrika - kommer vi inte att klara 2 gradersmålet utan att använda BECCS-tekniken. Den vetenskapliga bevisbördan till BECCS fördel är massiv, säger Henrik Karlsson.

Han fortsätter med att berätta att både Biorecro som företag och deras affärsidé blivit rejält genomlyst av Världsnaturfonden, WWF, och att framtiden ser minst sagt lovande ut.

– Vi är dessutom en av finalisterna i klimattävlingen Virgin Earth Challenge. Tävlingen ger ett pris på 25 miljoner dollar till den eller de som på ett säkert, kommersiellt och storskaligt sätt kan ta bort koldioxid ur atmosfären, säger Henrik Karlsson.

För mer information, kontakta Henrik Karlsson på 070 - 712 75 69 eller h.karlsson@biorecro.se.

Peter Larsson