Till innehåll på sidan
– Vi har svårt att lägga ifrån oss vår smartphone och få den sömn vi behöver, säger Ainhoa Martin Garcia (t v) och Agnes Comstedt som undersökt mobilstress i en masteruppsats.

Mobilen i sängen skapar sömnproblem

Publicerad 2019-09-02

Har du svårt att lägga telefonen åt sidan sedan du gått och lagt dig? Det är du inte ensam om. Men vår mobilanvändning i sängen leder ofta till ökat stresspåslag – och sömnproblem.

De senaste åren har många av oss fått en ny kamrat i sängkammaren: mobilen. Sedan 2007, ungefär då smartphonen fick sitt stora genombrott, har sömnproblemen bland unga ökat med 500 procent. Kan det finnas ett samband?

KTH-studenterna Agnes Comstedt och Ainhoa Martin Garcia har kartlagt kopplingen mellan användningen av smartphones och stress och publicerat resultatet i sin masteruppsats.

Vi har bevisligen svårt att lägga ifrån oss vår smartphone och få den sömn vi behöver. Stress, sömn och mental hälsa hänger intimt ihop med varandra, säger Ainhoa Martin Garcia.

Genom en rad djupintervjuer och genom att spåra intervjupersonernas mobilanvändning har de hittat ett tydligt samband mellan sömnproblem och användning av mobilen på kvällen. I sitt arbete har studenterna särskilt fokuserat på hur vi påverkas av att använda mobilen när vi ligger i sängen och ska sova, något som de allra flesta av oss gör idag.

Bara att ha mobilen i sovrummet skapar stress. Alla de personer vi intervjuade som lät bli att använda mobilen i sängen hade bra nattsömn, berättar Agnes Comstedt.

Vad är det då vi sysslar med som är så svårt att avsluta? Föga förvånande fastnar vi i social media, videos, chattar, vi lyssnar på musik och kollar kalendrar och morgondagens väder, enligt studenterna.

Det som skapade stress kring mobilen, menar de, är att behöva reagera på notiser och meddelanden, av att känna oss beroende av mobilen, att jämföra oss med till synes mer lyckade människor i sociala medier. Och så känslan av att ha slösat bort tid på sin telefon.

Mobilen använd som massagekudde med inbyggd värme.

Någon liknande det ideliga öppnandet av telefonen med att vara uttråkad och öppna kylskåpet trots att man var där för fem minuter sedan och ingenting rimligen har förändrats, säger Ainhoa Martin Garcia.

Det är ändå inte så konstigt att det är svårt att bryta dessa vanor. Mobilens innehåll är ofta designat för att trigga vårt belöningssystem. Samtidigt är tekniken här för att stanna så vad gör man om man vill ha hjälp att dra ned på kvällssurfandet i sängen?

Att bryta människors vanor är verkligen ett eget kapitel, och det finns idag många appar som försöker minska vårt mobilberoende. ”Digital detox” är ett välkänt begrepp. I vårt arbete har vi försökt hitta bättre sätt att använda mobilen. Vi vill göra mobilen till något du vill använda på ett helt annorlunda – och positivt – sätt, säger Agnes Comstedt.

Deras lösning är en massagekudde med inbyggd värme som styrs av hur användaren rör på sin smartphone.

– Du ger dig själv en skön massage innan du somnar in helt enkelt. Och vi lovar: det är en riktigt bra massage!

Text: Anna Gullers

Mobila siffror

  • 90 procent av svenskarna har en smartphone  
  • 4 timmar per dag tillbringar vi i vår mobil.
  • 80 procent använder mobilen i sängen*
  • 7 av 12 känner sig stressade av sin mobil*
  • 5 av 10 ville, eller hade redan, förändrat sitt mobilanvändande på kvällen, framförallt hur mobilen användes i sängen*

Källa: Exploring the relation between ICT use and stress, Agnes Comstredt och Ainhoa Martin Garcia. *) från egna undersökningar

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2019-09-02