Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

När datorprogram lagar datorprogram

NYHET

Publicerad 2018-11-01

Hallå där Martin Monperrus, professor i ämnet mjukvaruteknik vid KTH. Du och dina kollegor har en expert på programmering på er avdelning som heter Luc Esape som fixar mjukvarubuggar. Luc har rönt en del uppmärksamhet på sistone, och det har att göra med att vederbörande är omänsklig...

– Precis. Luc Esape är en mjuvarurobot. Han existerar på Github, ett socialt nätverk för utvecklare, och har lämnat fem bidrag till öppen källkods-baserade mjukvaruprojekt. Då Luc är blyg presenterades han sig först som en junior mjukvaruprogrammerare innan han kom ut som robot.

Luc har blivit allt bättre med tiden på att fixa buggar, eller hur?

– Som robot består Luc av tusentals rader komplex kod. Repairnator-teamet bakom Luc jobbade hårt med att fatta rätt designbeslut vid skapandet och fick ta hand om många problem innan Luc ens kunde skicka in sin första buggrättning.

Martin Monperrus, professor i mjukvaruteknik vid KTH.

När kom folk på att Luc var en bot, mjukvara, och inte en människa? Vad blev reaktionerna?

– Reaktionerna blev väldigt olika. Vissa mjukvaruutvecklare var mycket imponerade medan andra ansåg att Lucs bidrag var enkla till sin natur. En del blev exalterade över visionen med artificiella mjukvaruutvecklare, andra ansåg att vi har långt kvar till dess att detta är verklighet - om det ens är möjligt. Repainator-projektet ifrågasätter väldigt mycket vad folk tänker och anser om forskning rörande ingenjörsvetenskapen.

Hur kom ni på idéen?

– Min forskargrupp har jobbat med forskning om automatiskt buggkorrigering under de senaste sju åren. Under årens lopp har vi gjort stora framsteg med koncept och algoritmer, med vetenskapliga publiceringar som resultat. Repairnator och Luc var nästa steg på forskningsagendan, att bevisa att automatisk buggkorrigering kan vara jämförbar med mänskligt felsökande i kod.

Nu är det inte långt kvar till dess att Skynet går online, eller? Kod som skriver kod låter läskigt...

– En del människor finner helt klart det hela läskigt. De tänker att robotar kommer att ta arbetstillfällen från människorna. Detta är dock en samhällelig debatt långt bortom Repairnator. Vi har en optimistisk syn på saken och frågan: Vi bygger en värld där robotar och människor tillsammans mjukt och respektfullt kan samarbeta för konstruera roligare, större och mer tillförlitlig mjukvara.

Men vänta här nu... Hur vet jag att du inte är en robot?

– Ledsen. Jag har inte blivit programmerad att besvara den frågan.

Repairnator heter som skrivet mjukvaran bakom Luc Esape och är utvecklad av ett forskarlag på KTH under ledning av professor Martin Monperrus. Bland de ämnen som sysselsätter Martin Monperrus om arbetsdagarna återfinns självläkande mjukvara (self-healing software) och chaos engineering. Visst blir en nyfiken på att ta reda på mer.

Text: Peter Ardell

För mer information, kontakta Martin Monperrus på 08 - 790 65 40 eller martin.monperrus@csc.kth.se.