Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Nya material blir kroppens byggställningar

Det är en utmaning är att konstruera ett material som just benceller vill växa på
Det är en utmaning är att konstruera ett material som just benceller vill växa på
Publicerad 2010-05-31

På KTH arbetar flera forskargrupper med att med hjälp av nanoteknologi ta fram nya material med speciella egenskaper. Anna Finne Wistrand, som arbetar på avdelningen för polymerteknologi under ledning av professor Ann-Christine Albertsson, forskar om biomaterial som ska kunna användas som "byggställningar" i kroppen. Det kan vara allt från skadade ben och brosk till förstörda nerver som behöver hjälp för att återbildas.

Anna Finne Wistrand tar fram material som kan användas som byggställningar i kroppen.
Anna Finne Wistrand tar fram material som kan användas som byggställningar i kroppen.

Knepet är att få fram material som bryts ner i samma takt som kroppen själv bygger upp vävnad och som stimulerar tillväxt av cellerna.

– Materialens egenskaper måste designas utifrån varje specifik applikation. De får självklart inte vara farliga och de måste ha en yta som kroppen inte stöter bort, säger Anna Finne Wistrand.

Från att ha varit typisk grundforskning har forskningen om biomaterial nu blivit tillämpningsbar. Intresset från företag och sjukvården är stort, men än kvarstår en del för att biomaterial ska kunna ersätta dagens metoder.

I ett projekt tar Anna och hennes kollegor fram ett material som kan fungera som byggställning för att bygga ben i käken, i de fall en patient behöver sätta in ett implantat men har för lite ben i käken. Ett samarbete har skapats med Universitetet i Bergen för att undersöka om stamceller och humana benceller kan användas för att utvärdera materialen och skapa ben.

I dag opererar man in en bit ben från höften, men eftersom ingreppet är ganska besvärligt, är nya metoder eftersökta. Med ett konstgjort, nedbrytbart biomaterial som "byggställning" får kroppen själv möjlighet att bilda ben i käken. Biomaterialet ska brytas ner med samma hastighet som kroppen själv bildar nytt ben.

– En utmaning är att konstruera ett material som just benceller vill växa på. Vi testar olika metoder, till exempel att tillsätta markörer som just bencellerna dras till, berättar Anna Finne Wistrand.

Helena Kämpfe Fredén

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2010-05-31