Röntgenteknik räddar fler strokepatienter
En relativt ny behandlingsmetod, trombektomi, har gett goda effekter för behandling av stroke. Med röntgenteknik som utvecklas vid KTH kan fler patienter få tillgång till metoden.
Ingreppet bygger på att man kan identifiera rätt personer där behandlingen gör nytta. Endast några procent av de 25 000 människor som i Sverige årligen drabbas av blodpropp i hjärnan behandlas idag med metoden.
Vid trombektomi förs ett tunt rör upp till hjärnan via ljumsken. där det drabbade kärlet lokaliseras med hjälp av röntgen, varpå proppen dras ut från kärlet. I vissa fall kan patienten vara uppe och gå i sjukhuskorridoren mer eller mindre direkt efter behandlingen.
Under ett seminarium arrangerat av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) berättade Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik vid KTH om den nya röntgentekniken.
– Det handlar om att bli bättre på att utröna vilka patienter som är lämpliga att behandla, där ingreppet har verkan och inte riskerar att leda till allvarliga komplikationer, säger han.
Mats Danielsson och hans forskargrupp utvecklar nästa generations datortomografi, med skarpare bilder och högre upplösning. Tekniken bygger på att man använder kisel som ett halvledarmaterial i röntgenkamerans detektorer. Forskarna har utvecklat en metod där man kan räkna enskilda fotoner.
– Ju bättre röntgenbilder som vi kan ta fram, desto bättre diagnos och desto större möjlighet att skilja ut de patienter som är lämpliga för att behandlas. Vi hoppas att trombektomi kan bli en ännu effektivare metod med hjälp av nästa generations fotonräknande datortomografi, säger Mats Danielsson.
Nu planeras klinisk utprovning inom ramen för nya forskningscentret MedTechLab, som är ett samarbete mellan KTH, KI och Stockholms läns landsting.
Text: Christer Gummeson