Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Så påverkas vi av ljus

Från KTH:s ljuslaboratoriums utställning Outdoor Lighting i Jordbro
Från KTH:s ljuslaboratoriums utställning Outdoor Lighting i Jordbro
Publicerad 2010-10-25

Hur påverkar ljus oss människor? Hur ser framtiden för ljusteknik och ljusdesign ut? Svar på dessa frågor och många andra kommer att serveras på konferensen Light Symposium som går av stapeln på Fotografiska Museet i Stockholm den 28-30 oktober. Samtidigt fyller KTH:s ljuslaboratorium 10 år, vilket firas med en bok om hur framtidens behov av ljus och belysning ser ut.

– Vi har bjudit in de bästa experterna som kommer att berätta om hur ljus påverkar oss fysisk och psykologiskt. Det finns en hel del faktorer när det gäller ljus som påverkar, bland annat biologiska aspekter och vad som är naturligt ljus för människan. Alla vi som bor i Norden vet till exempel vad som händer under hösten. Vi blir låga och mår lite halvtaskigt på grund av bristen på naturligt ljus. Det finns även de som får vårdepressioner när ljusmängden förändras igen, säger Agneta Ejhed, en av de ansvariga för konferensen, universitetsadjunkt och programkoordinator för KTH:s ljusdesignprogram.

Hon fortsätter med att berätta att så väl dagsljus som artificellt ljus kommer att tas upp under konferensen, och det ser ljust ut för ljusbranschen. Fler och fler inser att ljus är viktigt för människor. Det handlar inte minst om att vi numera jobbar under dygnets alla 24 timmar.

– Tyréns, ett av SVeriges största arkitekföretag, har precis köpt ett ljusdesignföretag. Så det säger väl en del om hur het branschen är. Att alla vi utbildar får jobb som ljusdesigner är en annan aspekt, säger Agneta Ejhed.

Men det är inte bara ljussituationen på kontoret som är viktig.

– Hur ser arbetsplatsen ut för pendelstågsförare? Uppstår det reflexer i saker som stör på arbetsplatsen? Hur ligger hus i förhållande till dagsljuset? Det finns oändligt många situationer där ljuset påverkar oss, och varje sådan situation kan designas. Därtill kan man spara energi och därmed pengar genom smart använding av dagsljus, säger Agneta Ejhed.

En rad sakfrågor kommer att diskuteras på konferensen, bland annat hur man planerar och beräknar dagsljus, något KTH:s ljusutbildning är ensamma om att erbjuda.

– 16 internationella föreläsare kommer till Light Symposium, allt från Tor Nörretranders från Danmark till Kauro Mende från Japan. Föreläsarna kommer att ta upp hur framtiden för ljusteknik ser ut, sociala aspekter kring arkitektur och ljus samt en filosofisk reflektion runt ljus och människan, säger Agneta Ejhed.

I samband med konferenser firar KTH:s ljuslaboratorium och ljusforskning och -utbildning tio år. Det firas med boken Index.

– Vi har bjudit föredetta studenter och väletablerade ljusdesigner som fått skriva varsin sida i boken. Den är framåtblickande, och handlar om vad som kommer att hände inom ljusforskning samt om hur framtidens ljus och belysning ser ut, säger Agneta Ejhed.

För mer information och ackreditering, kontakta Agneta Ejhed på 08 - 790 48 31 eller agneta.ejhed@sth.kth.se.

Du hittar mer information om konferensen Light Symposium här

Peter Larsson