Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Stålman får guldmedalj

Publicerad 2013-11-12

Bo Rogberg har varit stålet inpå livet under större delen av sitt yrkesliv. Nu får han en medalj av ädlare valör för sina insatser.
– Jag känner mig väldigt glad och lite pirrig för den här utmärkelsen, säger han.

Bo Rogberg, bergsmedaljör 2013.

Alltsedan studietiden på KTH har stålet lockat. Bo Rogberg gick ut som bergsingenjör 1976 och doktorerade sex år senare med en avhandling som handlade om främst stränggjutning av stål. Det sättet att gjuta stål, som började användas på 1960-talet, är något som Bo Rogberg arbetat med och utvecklat inom såväl forskning som produktion.
För att smälta ett ton stål går det åt 4 000 - 5 000 kilowattimmar. Med stränggjutning minskar energianvändningen med 1 000 kilowattimmar.
– Det sparar ju rejält med energi och pengar förstås, säger han, som anger exakt när han började arbeta på Sandvik i Sandviken nämligen första oktober 1981.
Han beskriver industrikoncernen som ”ett eldorado när det gäller FoU” .
– Att sedan få se nyttan av det som utvecklats och forskats fram och tillämpa det direkt har varit en fantastisk drivkraft. Jag lär mig dessutom något nytt varje gång jag är i produktionen.
Parallellt med sitt arbete som forskningschef för den metallurgiska forskningsavdelningen på Sandvik har han även utvecklat branschen som helhet i egenskap av ordförande för en av branschorganisationen Jernkontorets teknikområden - gjutning och stelning.
– Jag är väldigt engagerad i de här frågorna och kan inte nog understryka hur viktigt det är för oss i industrin att det kommer ut nya ingenjörer som kan ta över sedan.
Kontakten med KTH har varit levande ända sedan han själv gick där. Dels har han varit opponent vid några tillfällen och suttit i betygskommittéer, dels har han stöttat KTH-projekt, vilket lotsat doktorander varje år till adekvat forskning.
Och på frågan om vad som är det speciella med stål så konstaterar han att det är relativt sett en billig metall, den är fundamental och finns precis överallt såväl i vattenkokaren som i järnvägsrälsen.
– För att inte tala om den extremt fina hållfastheten.
Jill Klackenberg

Fakta: Bo Rogberg

Aktuell som: Mottagare av professor Wallquists bergsmedalj i guld
Ålder: 62 år
Familj: Fru och tre barn
Bor: I Gävle
Mest stolt över: Familjen är man ju alltid stolt över, men förutom den är det nog att jag lyckats tillämpa mina KTH-kunskaper både inom forskningen och i produktionen.
Dröm för mänskligheten: Att vi lyckas lösa energifrågan - helt klart.

Om medaljen

KTH-professorn Gunnar Wallquists bergsmedalj delas ut vart tionde år till  ”svensk eller utländsk bergsman, gruvkarl, metallurg eller bearbetare, vilken såsom skicklig konstruktör och som organisatorisk och ekonomisk företagsledare verksamt bidragit till bergshanteringens utveckling och förkovran. ” Medaljen delas ut vid KTH:s  promoveringshögtid i Stadshuset den 15 november.
Tidigare medaljörer är Per Hellman 1983, Gunnar Manneberg 1993 och Anders Werme 2003