Till innehåll på sidan

Stekhett att lära sig leda digitaliseringen

NYHET

Publicerad 2019-01-24

KTH:s Digital Transformation har blivit listad som en av de tio mest populära nya MOOC-kurserna under februari. Utbudet av digitala distanskurser har exploderat de senaste åren. KTH:s Martin Vendel berättar mer.

Digital Transformation väcker stort intresse. Just detta kurspaket som startar i februari har lockat deltagare från 79 olika länder. När det dessutom är fokus på ledarskap stiger intresset än mer, säger Martin Vendel som leder kursen tillsammans med Henrik Blomgren. Båda arbetar på INDEK, Industriell ekonomi och organisation.

Kursen Digitalt transformation III Leadership ligger på sökmotorn Class Centrals lista över de tio mest populära nya MOOC-kurserna i februari.

Martin Vendel, KTH.

Varför lockar ämnet?
– Digital transformation är ett hett område globalt. Väldigt många ledare sitter och funderar på den här frågan nu och söker efter svar. Digital transformation ställer höga krav på ledarskap. Ledarna måste gå före och lära sig den digitala tekniken. Här tror jag att det brister i många ledningsgrupper i Sverige. Man har ingen egen erfarenhet av den nya tekniken.

Vad skiljer digitalt ledarskap från annat ledarskap?
– Tidigare har det gått att beräkna hur effektivt något blir, nu handlar det inte bara om att effektivisera det man redan gör, utan också om att sluta göra saker. Man måste agera proaktivt, på gissningar, pröva sig fram, göra experiment och misslyckas. Ledarna behöver premiera dem som vågar göra det man aldrig har gjort och klara av att leda den processen.

Hur hjälper kursen deltagarna att göra det?
– Vi hjälper deltagarna att måla upp kartan över framtiden. Det får måla upp sin bild av vad de tror kommer att hända. Sedan frågar vi var på kartan de vill vara och hjälper dem med olika verktyg för att komma dit.

Varje delkurs pågår fem veckor och vi räknar med att man lägger cirka tre timmar i veckan. De läser, tittar på videoföreläsningar, gör uppgifter som quiz och rättar och ger feedback till varandra. För att klara så stora volymer måste vi bygga ett självgående system.

Digital Transformation Leadership är den tredje delen i MOOC-paketet. Den första delen av kurspaketet Digital transformation släpptes den 16 januari. Hittills har 500 personer från 80 länder deltagit. Flest kommer från Indien, USA och Storbritannien.

Genomsnittsåldern är 33 år, 28 procent är 41 år eller äldre medan 23 procent är 25 eller yngre.
– Det är ett helt annat åldersspann än vid ett vanligt universitet. Hälften har också uppgett att de redan har en högskoleexamen. Här pratar vi verkligen om ett livslångt lärande, säger Martin Vendel.

Digital transformation ges även som kurs på KTH.

Text: Ann Patmalnieks

Faktaruta:

MOOC står för Massive Open Online Course och är en avgiftsfri distanskurs. Den är ofta avgiftsfri men mot en avgift kan kursdeltagarna få extra material och möjlighet till ett certifikat.

Här hittar du KTH:s MOOC-kurser

Här hittar du KTH:s Digitaliseringsplattform