Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida
KTH och dess strategiska partner i möte med EU-kommissionen. (Foto: Sander de Wilde)

Strategiskt möte öppnar dörren till Europa

STRATEGISKA PARTNERSKAP

Publicerad 2016-02-26

Under rubriken ”Partnerships for innovation and growth” höll KTH sitt årliga möte med ledare från sina strategiska partner – denna gång hos EU-kommissionen i Bryssel.
- Vi vill öppna dörrar mot Europa och stärka den här grupperingens roll som en värdefull spelare att räkna med, säger Margareta Norell Bergendahl, vicerektor för samverkan på KTH.

Det var den 16 februari som representanter för i stort sett alla KTH:s tio strategiska partnerskap slöt upp och utgjorde tillsammans med KTH:s ledning och ansvariga från fakulteten en delegation för att diskutera strategiskt samarbete och dess potential, såväl på hemmaplan som internationellt.

– Vi diskuterade frågor om hur vi arbetar tillsammans och vilken kraft det finns i strategisk samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor när det gäller de stora utmaningar Europa står inför, säger Margareta Norell Bergendahl.

Digitaliseringen, en alltmer åldrande befolkning och klimatförändringar är några av de frågor som samhällets olika aktörer har att hantera och förse med innovativa lösningar. Där kan ökad samverkan utgöra ett bidrag med lösningar som gagnar både helheten och delarna.

Inom EU pågår en rad stora och omfattande forskningsprogram med bland annat just framtidsfrågor för ögonen och även här vill KTH med partner ta större plats.

– Vi vill gärna uppfattas som en gedigen kunskapsbas med många experter som självklart kan vara med och både utveckla och utvärdera olika europeiska forskningsprogram. Vi kan spela en mycket viktig roll när det gäller forskning och utbildning i utvecklingen av EU och Europa, säger Margareta Norell Bergendahl.

Ramon Wyss och Margareta Norell Bergendahl på plats i Bryssel under ett möte kring möjligheter och utmaningar i Europa.

Genom två olika paneldiskussioner belystes också hur utveckling kan stärkas genom partnerskap och hur det kan tillämpas på den digitala utvecklingen i Europa. Högre tjänstemän från EU-kommissionen och representanter för ett antal stora svenska företag bidrog med olika perspektiv och lösningar.

Partnerskapen med Stockholm stad och Stockholms läns landsting öppnade för möjligheten att använda Stockholmsregionens Europakontor för eventet. Stockholmskontoret, Ramon Wyss, vicerektor för internationella frågor, Johan Blaus, projektledare näringslivssamverkan och Johan Schuber, näringslivssamverkan planerade upplägget.

KTH har tio strategiska partnerskap; Scania, Saab, Bombardier, ABB, Vattenfall, Ericsson, Sandvik, Skanska, Stockholms stad och Stockholms läns landsting. Läs mer om partnerskapen här

Text: Jill Klackenberg