Styrelsekvinnor månar mer om miljön är män
NYHET
En nygjord studie vid KTH där 400 styrelsemedlemmar ingått visar att kvinnor ser klimatfrågan som mer angelägen än sina manliga kollegor.
När de fyra KTH-forskarna studerat ett antal bolagsstyrelser är frågeställningen som främst granskats varit den om en ökad andel kvinnor i styrelser påverkar arbetet med klimatfrågan.
Det enkla svaret är nej, med tillägget att resultat uteblivit hittills.
– Slutsatsen av denna studie är att en ökad andel kvinnor i styrelser inte har gett en uppenbar effekt på klimatarbetet ännu, säger Misse Wester, en av KTH-forskarna som deltagit i forskningsarbetet.
Kvinnor ser samtidigt klimatfrågan som mer allvarlig än män, även om båda grupperna ser att klimatfrågan är viktig. Båda män och kvinnor anser att det företag i vars styrelse de är verksamma i kommer att påverkas av klimatförändringar och att företaget arbetat aktivt med att minska sin klimatpåverkan.
– Vår slutsats är också att arbetet för en ökad kvinnlig representation i styrelser bör fortsätta med oförändrad kraft, eftersom en fortsatt obalans i styrelserna tycks leda till en passivitet i klimatfrågor.
I rapporten analyseras svaren från cirka 400 styrelsemedlemmar med avseende på bakgrund, uppfattningar om klimatförändringar och arbetsmiljön i styrelsen. De företag som ingått i studien är från transport- och tillverkningsindustrin, de företag som står för de största koldioxinutsläppen.
– Resultaten visar att kvinnorna i vår undersökning är något yngre, har kortare erfarenhet av styrelsearbete än män men samtidigt har högre utbildning och i större utsträckning har genomgått en utbildning i styrelsearbete.
Både män och kvinnor anger att den arbetsmiljö som finns i styrelserna är god och att det finns möjligheter till inflytande. Trots detta visar resultaten att klimatfrågan inte diskuteras i någon större utsträckning på styrelsemötena eller att klimatkompetens finns representerad i styrelsen.
Forskningsstudien är genomförd av Misse Wester tillsammans med KTH-forskarna Annika Carlsson-Kanyama, Lotta Snickare och Ingalill Söderberg. Forskningen som presenteras i rapporten har gjort det inom ramen för forskningsprojektet "Kvinnor och män i styrelser: åtgärder för klimat och energieffektivitet" och har finansierats av Energimyndigheten.
Text: Peter Ardell
För mer information, kontakta Misse Wester på 070 - 354 59 21 eller misse.wester@abe.kth.se.