Till innehåll på sidan

Svenska astronauter pluggar på KTH

Jon-Erik Dahlin, civilingenjör från KTH med högtflygande planer
Jon-Erik Dahlin, civilingenjör från KTH med högtflygande planer
Publicerad 2011-03-14

Först Christer Fuglesang, och nu Jon-Erik Dahlin. Sveriges blivande andre astronaut i rymden har även han en bakgrund på KTH.

Det är organisationen Astronauts4Hire som bestämt sig för att bygga upp en privat astronautkår som komplement till NASA och ESA.

– Anledningen till varför Astronauts4Hire tror att det är en bra idé att skapa en astronautkår är att det finns underlag för enklare och kortare uppdrag i rymden. Rymdturismen förutspås blomma ut på allvar inom några år, och med den kommer tillgång till billiga rymdfärder även för forskare. Det finns gott om olika forskningsuppdrag att utföra i rymden, säger Jon-Erik Dahlin.

Han har, precis som Christer Fuglesang, en bakgrund på civilingenjörsutbildningen Teknisk fysik på KTH, och är en av nio personer som precis blivit utvalda av Astronauts4Hire som framtida astronauter.

Bland de forskningsuppdrag Jon-Erik Dahlin nämner återfinns att studera atmosfären och norrsken, studera människan under mikrogravitation samt Jon-Erik Dahlins eget intresseområde; studera förbränning under mikrogravitation.

Jon-Erik Dahlin tror själv att han hade ett försprång mot andra kandidater till Astronauts4Hire då han redan haft högtflygande planer.

– Jag sökte till ESA 2008, då de för första gången på 16 år sökte nya astronauter. Jag kom ganska långt i den ansökningsprocessen, och det var nog en bra merit, säger Jon-Erik Dahlin.

Varför den höga andel svenska astronauter - så här långt 100 procent - har en bakgrund på KTH, är svårt att säga säkert. Jon-Erik Dahlin har dock en teori.

– Utbildningarna vid KTH, inte minst Teknisk fysik, är superbra utbildningar. Världskvalité helt enkelt, säger Jon-Erik Dahlin.

Exakt när ett första rymduppdrag blir aktuellt vet han inte ännu, men Astronauts4Hires har redan börjat få in uppdrag.

– Bland annat har de precis testat ett rymdöl som ska vara speciellt anpassad för rymdstationer, säger Jon-Erik Dahlin.

För mer information, kontakta Jon-Erik Dahlin på jonerikd@kth.se.

Peter Larsson