Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Teklafestivalen kliver ut i världen

Två tjejer löder ett kretskort när Teklafestivalen anordnades under Music Tech Week på KTH i höstas. Foto: Fredrik Persson
Publicerad 2019-02-25

Vad händer när pojkarna lämnar rummet? Det är idén bakom Teklafestivalen, KTH:s tech-festival för unga tjejer, som grundades av artisten Robyn för fyra år sedan med syftet att inspirera unga tjejer att utforska teknik. På internationella kvinnodagen lanseras festivalen i Washington DC och ska sedan föras vidare ut i världen via Sveriges ambassader.

Bakom den internationella lanseringen av  står KTH, Svenska institutet och Sveriges ambassad i Washington DC. Det är starten på ett projekt där Tekla kommer att besöka svenska ambassader runt om i världen som en del av Svenska institutets uppdrag att skapa dialog och kunskapsutbyte.

KTH har tillsammans med artisten Robyn organiserat Teklafestivalen i Stockholm de senaste fyra åren. Och när Tekla ger sig ut i världen är målet samma som tidigare: att få fler tjejer att involvera sig inom STEM, det vill säga naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik. Teklafestivalen erbjuder en miljö där de kan bygga, testa och skapa med teknik tillsammans med kvinnliga förebilder.


Eventet i Washington

Två tjejer skapar musik under en Tekla-workshop på Music Tech Fest på KTH i höstas. Foto: Fredrik Persson

Lanseringen i Washington DC kommer att pågå under två dagar, 8–9 mars. Första dagen hålls en workshop på House of Sweden, som genomförs av Caroline Dahl, Technology Innovator från RISE och kommer att ge tjejer från DC-området möjligheten att med hjälp av sensorer och laser skapa en installation som blandar teknik och musik.

– Tekla är en plats där tjejer kan utforska teknik i en miljö där alla roller är tillgängliga för dem, där de kan träffa kvinnliga förebilder och där deras nyfikenhet för teknik kan växa, säger Robyn.

Den andra dagen lanseras ett nytt format, Tekla Dialogues. Inom ramen för Tekla Dialogues erbjuds en plattform för diskussioner kring underrepresentationen av kvinnor inom teknikområdet, bristen på förebilder och hur tjejers och kvinnors roller och möjligheter kan stärkas.


Fler kvinnor och tjejer en kvalitetsfråga

Att locka fler kvinnor och tjejer till STEM (naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik) handlar inte bara om jämställdhet, utan också om kvalitet, konstaterar KTH:s rektor Sigbritt Karlsson.

– Det handlar om att dra nytta av så mycket talang och potential som möjligt. Ju längre denna obalans kvarstår desto mer förlorar samhället. Det är därför viktigt att vi uppmuntrar tjejer från alla kulturer, säger hon.

Sigbritt Karlsson får medhåll från Susanna Le Forestier, chef på avdelningen för Sverigekommunikation på Svenska institutet.

– Teklas värderingar är inte bara svenska värderingar utan universella. Därför samarbetar Svenska institutet med KTH för att Tekla ska nå ut till tjejer runt om i världen, säger hon.

Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i Washington, konstaterar att jämställdhet är en framgångsfaktor.

– Genom att få fler kvinnor och tjejer till STEM drar samhället nytta av deras talanger, unika perspektiv och idéer. Studier visar att när kvinnor bidrar mer så går det bättre för ekonomin, säger hon.


Robyn deltar i paneldiskussion

Robyn gör ett avbrott i sin turné och ägnar en dag åt att delta i en paneldiskussion på Tekla Dialogues tillsammans med andra inflytelserika gäster som STEMconnectors vd Leslie Cruz, Yamilée Touissant, grundare av och vd på STEM From Dance och Kate Rabinowitz, informationsgrafiker på Washington Post. Moderator är Natalia Brzezinsky, vd på Brilliant Minds Foundation och värd för Brilliant Minds podcast på Spotify.

David Callahan/Håkan Soold