Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Tredje gången gillt för teknikfestival

Fullsatt när tredje upplagan av Teklafestivalen ägde rum. Foto: Märta Thisner.

NYHET

Publicerad 2017-04-28

I helgen hölls Teklafestivalen för tjejer mellan 11 och 15 år för tredje året i rad på KTH. Robyn, som tillsammans med KTH är initiativtagare, var glad att se 400 deltagare experimentera i olika workshops.
– Här får tjejerna ett tryggt space att upptäcka tekniken, säger hon.

När Robyn tilldelades KTH:s stora pris 2013 ingick det genomföra någon form av aktivitet i samarbete med KTH.

– Men det kändes inte speciellt meningsfullt så i stället tyckte jag det var bättre att anordna en aktivitet för tjejer. Det är en demokratisk fråga att även de får vara med och utveckla tekniken, säger hon när vi sitter i en röd saccosäck och pratar.

Kårhuset har dagen till ära fyllts av jätteballonger i skiftande färger. I olika rum sitter tjejerna i 26 olika workshops. Teklafestivalen har blivit en riktig succé och vuxit från 200 till 400 deltagare. Det gäller att vara ute i god tid för att få plats – varje år söker cirka 1 000 om att få vara med.

Nyfikenheten i centrum på Teklafestivalen. Foto: Märta Thisner.

Isabella Edström, 13 år, fick höra talas om festivalen tack vare sin bror som pluggar på KTH. Nu jobbar hon med att ta fram klädesplagg som rör sig, blinkar, känner av ljud och reagerar på rörelser.

– Jag skulle vilja göra en tröja som lyser när man pratar. Det jag gillar med teknik är att det inte finns några gränser.

Vendela Einberg, 14 år, tycker att Teklafestivalen är roligare än tekniken i skolan.

– Här får man testa mer själv och inte bara sitta och lyssna på läraren, säger hon.

Hon ska lära en robot att sudda ut streck på en yta med hjälp av KTH-forskare som berättar om AI – artificiell intelligens. Emilia Brickman, 14 år, som är med i Makertjejs workshop där deltagarna får designa föremål i ett dataprogram och skriva ut dem direkt i 3D skrivare, tycker det är skönt att det bara är tjejer på festivalen.

– Annars så tänker jag ofta när jag anmäler mig till sådana här kurser att det mest kommer att vara killar där.

Att festivalen vänder sig till flickor mellan 11 och 15 år är ingen slump. Då är många fortfarande nyfikna och har inte alltför förutfattade meningar om teknik.

– Det är då vi vill väcka deras intresse så att de sedan går ett teknik- eller naturvetenskapligt program på gymnasiet och förhoppningsvis så småningom kommer till KTH. För även om utvecklingen hela tiden går framåt och numera är 36 procent av de som började på KTH förra hösten är kvinnor så är det fortfarande en bit kvar. Det handlar givetvis om jämställdhet, men ytterst är det en demokratisk fråga vem som ska vara med och forma framtiden, säger Annifrid Pålsson, gruppchef på KTH:s kommunikationsavdelning.

På Teklafestivalen får tjejerna testa allt från att använda värmekamera, programmera musik med personal från Spotify, till att iklädda vita rockar och handskar isolera proteiner som kan användas till nya läkemedel med forskare från KTH.

Robyn. Foto: Märta Thisner.

Carin Carlsson och Agnes Aili, civilingenjörer från Scania, är imponerade av tjejernas sätt att resonera kring teknik. Vid en lunchföreläsning berättade de om sin väg in i teknikens värld. Agnes Aili blev uppmuntrad av sin pappa som jobbar som civilingenjör och Carin Carlsson såg hur hennes lillasyster som hade en hörselskada fick bättre och bättre hörapparater i takt med att tekniken utvecklades som gjorde att hon kunde höra fler ljud.

– Men de här tjejerna har en självklar relation till teknik som vi inte hade i deras ålder. När de skulle designa framtidens lastbil satte de till exempel solceller på taket och en strut fram för att minska luftmotståndet. Vi har fått många bra idéer att ta med oss tillbaka till jobbet, säger Carin Carlsson.

Robyn menar att vi lever i en tid när vi håller på att bestämma oss hur vi ska förhålla oss etiskt till tekniken.

– För att det ska bli så bra som möjligt är det jätteviktigt att vi får med många olika perspektiv. Världen blir bättre när vi blandas.

Text: Ann-Katrin Öhman

Fakta om Teklafestivalen:

  • Teklafestivalen hålls en lördag varje vår.
  • Tjejerna får jobba i workshopsformat under hela dagen.
  • Vid lunch hålls öppna miniföreläsningar liksom ett aktivitetstorg.
  • Dagen avslutades med en fest och uppträdande för samtliga deltagare.
  • Festivalen är gratis.