Till innehåll på sidan

Undvik sockerchocken i påsk

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT
Publicerad 2019-04-17

Hallå där Anders Andersson, forskare på KTH. Under påsken vräker vi svenskar i oss cirka 6000 ton godis. Ändå går allt inte åt. Vad gör man om man får för många påskägg och för mycket godis nu i påsk?

Anders Andersson, universitetslektor på KTH och verksam vid Scilifelab.

– Om man äter godis ibland annars också kan man ju alltid spara, godis håller sig ju rätt så länge.

Det här med delningsekonomi är ju något som kommer ju alltmer. Om man inte vill äta upp allt godis och inte spara det, kan man dela med sig på något smart sätt?

– Man kan dela med sig till andra, till exempel genom att använda appen Olio som förmedlar överbliven mat mellan privatpersoner.

Hur kan man återvinna godis?

– Om man slänger godiset (utan omslagspapper) i återvinningskärlet för matavfall går detta i många delar av Sverige till biogasproduktion. På så sätt återanvänds en del av den energi som investerats i produktionen av råvarorna i godiset, framförallt dess socker, och blir till drivmedel till fordon. Själva ägget kan man sortera som plast eller papp beroende av vad det är tillverkat av.

Vad händer med godiset som går till återvinning?

– Matavfallet mals ner till en sörja och denna omvandlas med hjälp av olika mikroorganismer till metangas i så kallade biogasreaktorer.

Du har ju tillsammans din kollega Henrik Aspeborg i ett sidoprojekt tittat på hur man kan framställa sprit av trärester. Kan man göra sprit av godis?

– Det skulle absolut gå att göra sprit på godis eftersom det innehåller så stor del socker. Dock är det tveksamt om det skulle löna sig att sätta upp ett speciellt återvinningssystem för just godis för att göra sprit. Då är det nog bättre att göra biogas av det genom att slänga det i återvinningskärlet för matavfall.

Håkan Soold