Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

KTH-succé vid senaste ACM SIGCHI Awards

SIGCHI-loggan tillsammans med profilbilder på de fem vinnarna från KTH.
KTH:s prisvinnare. Topp vänster: Jooyoung Park, Anupriya Tuli och Katerina Stepanova. Nederst till vänster: Kristina Höök och Nadia Campo Woytuk.
Publicerad 2025-03-10

Fem KTH-forskare inom interaktionsdesign uppmärksammas för sina bidrag till forskning, praktik och påverkan inom människa-datorinteraktion.

ACM Special Interest Group on Computer-Human Interaction (SIGCHI)  är världens största sammanslutning av yrkesverksamma som bidrar till forskning och praktik inom människa-datorinteraktion (HCI).

Urvalet för dessa utmärkelser anses vara mycket prestigefylld och görs bland över 5.000 SIGCHI-medlemmar.

Betydelsefulla prestationer

De fem forskarna tillhör avdelningen för medieteknik och interaktionsdesign (MID)  på KTH, en tvärvetenskaplig forskargrupp som fokuserar på medieteknik och människa-datorinteraktion.

Professor Kristina Höök fick Lifetime Service Award för sitt bidrag till utvecklingen av HCI och särskilt för sitt arbete som chefredaktör för tidskriften ACM Transactions on Computer-Human Interaction. Under hennes tid ökade antalet inskickade artiklar från 250 till mer än 550 per år. Samtidigt ökade impaktfaktorn från 1,7 till 4,8 år 2023, och Scopus 4-åriga impaktfaktor ökade från 4,4 till 7,5. 

Postdoc Katerina Stepanova vann Outstanding Dissertation Award för sin forskning om hur interaktiv teknik kan skapa positiva och omvälvande upplevelser. Hon fokuserar på kroppens viktiga roll i tänkandet och hur tekniken kopplas till våra fysiska upplevelser.

Postdoc-kollega Anupriya Tuli alsp vann Outstanding Dissertation Award för sin forskning om design av digitala menstruationsteknologier, där hon försöker förstå hur teknikdesign effektivt kan hantera kulturella tabun och systemiska hinder för att främja positiva menstruationsupplevelser.

Doktoranden Nadia Campo Woytuk fick Special Recognition Awards för ”forskning i början av sin karriär inom kroppsnära sensorteknik, utveckling av open source-metoder för att studera intimvård och skapande av inkluderande maker spaces som stöder feministisk HCI”.

Doktoranden Jooyoung Park fick samma utmärkelse för sina ”bidrag till feministisk HCI och design av haptisk teknik, för att ha utvecklat metoder för förkroppsligad vårdteknik och för att ha främjat inkluderande forskning”.

Unik forskningskultur

Christian Bogdan, chef för MID, säger: ”Vi är hedrade och lyckligt lottade som har det här teamet på MID. Vi beundrar deras mod att ta itu med mycket känsliga och intima frågor som många är både reserverade och okunniga om.”

Madeline Balaam, teamledare för interaktionsdesign, tillägger: ”Var och en av dessa forskare har gjort ett enastående arbete inom interaktionsdesign och jag är mycket glad över att se att medlemmar av vårt team belönas i alla faser av den akademiska resan.

”Jag tror att vi har utvecklat en unik forskningskultur, som består av en säker och stödjande arbetsmiljö som uppmuntrar till forskning om ämnen som kan vara tabubelagda. Jag tror att denna miljö gör det möjligt för oss att vara djärva och ta väl avvägda risker, vilket i sin tur lägger grunden för den inspirerande forskning som vi ser belönas i år av ACM SIGCHI.”

Priserna kommer att delas ut vid ACM CHI 2025-konferensen i Yokohama, Japan, i slutet av april.