Experter vid KTH: Det nya coronaviruset
Vid KTH studerar ett antal forskare olika aspekter av det nya coronaviruset och covid-19. Här är ett axplock bland dem som gör allt från att sprida kunskap om hur pandemin påverkar samhället till att undersöka hur viruset sprider sig.
Snabbare resultat från coronatester
Cecilia Williams är professor och forskningsledare i Williams-labbet på SciLifeLab. Hennes forskargrupp fokuserar på att förstå viktiga molekylära mekanismer i cancer, med målet att kunna föreslå bättre cancerbehandlingar och förebyggande metoder. Aktuellt forskningsprojekt är att snabba upp sjukhusens standardtester för covid-19.
Styrkor och svagheter med smittspridningsmodeller
Joakim Jaldén är professor i signalbehandling vid KTH och jobbar bland annat med att granska matematiska modeller för hur det nya coronaviruset sprider sig. Till sin hjälp har Joakim Jaldén matematik och olika datorbaserade verktyg, och han besitter en djup kompetens om styrkor och svagheter med den här typen av komplexa modeller.
Så sprids det nya coronaviruset i inomhusluften
Ivo Martinac är professor i installationsteknik på KTH och bland annat expert på inomhusklimat samt installations- och energisystem i byggnader. Han har ansvarat för ett seminarie om hur inomhusluftkvalitet i kommersiella och offentliga byggnader ska hanteras under coronapandemin. Han har också medverkat vid framtagning av utbildning kring coronasäkring samt allmänna råd avseende hantering av covid-19 i inomhusmiljöer (som vice ordförande för REHVA). Ivo Martinac deltog i ett upprop med i syfte att styrka och informera om att covid-19 under vissa förutsättningar kan spridas via luften och ej endast som droppsmitta. Detta ledde till att WHO officiellt ändrade sin ståndpunkt och tillkännagav att covid-19 kan spridas i aerosolform som luftburen smitta.
Pandemin och ekonomin
Pontus Braunerhjelm är professor i nationalekonomi och har ingått i Omstartskommissionen, initierad av Stockholms Handelskammare för att ge konkreta förslag på hur politiken kan bidra till att kickstarta svensk ekonomi efter coronakrisen. Pontus Braunerhjelm satt med som expert inom entreprenörskap, innovation och näringslivsfrågor.
Gustav Martinsson är lektor i finansiell ekonomi på KTH. Enligt honom pratar ekonomer om att det finns olika typer av lågkonjunkturer. Om finanskrisen 2008 var formad som ett "U" antar coronakrisen snarare formen av ett "V". Ur ett ekonomiskt perspektiv är "V"-krisen bättre.
Så sprider viruset sig
Philip E. Paré är verksam som forskare vid avdelningen för reglerteknik på KTH. Där arbetar han med att utveckla modeller som beskriver hur coronaviruset sprider sig i samhället.
Utveckling av antikroppstester
Sophia Hober, Peter Nilsson och My Hedhammar har utvecklat en storskalig metod för att säkerställa om individer haft covid-19. Bra tester av den här typen ger ett säkrare beslutsunderlag för att avgöra vilka personer som kan återgå till arbetet utan att föra smittan vidare, vilket är av särskild vikt för personer som arbetar inom sjuk- och äldrevård.
- Sophia Hobers profilsida
- Peter Nilssons profilsida
- My Hedhammars profilsida
- Öppen föreläsning: Storskalig antikroppstestning - utmaningar och möjligheter
- "Vårt coronatest gör bättre ifrån sig"
- KTH utvecklar testmetod för covid-19
Niclas Roxhed, universitetslektor på avdelningen mikro- och nanosystem, och Jochen Schwenk, professor vid avdelningen affinitetsproteomik, studerar möjligheten till antikroppstester i hemmet.
- Niclas Roxheds profilsida
- Jochen Schwenks profilsida
- Hemtestning för covid-19 fungerar utmärkt
- 10 procent av stockholmarna smittade
- 1 000 stockholmare testas för corona i påsk
Vattenprover visar pandemins utveckling
Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor vid avdelningen resursåtervinning, leder ett forskningsprojekt om hur avloppsvatten kan ge viktig information om coronapandemins utveckling och tidigt förvarna om en ny virusvåg. David Nilsson är föreståndare för KTH Vattencentrum, som är med och finansierar forskningsarbetet.
- Zeynep Cetecioglu Gurols profilsida
- David Nilssons profilsida
- Avloppsvatten visar stor ökning av covid-19 i Stockholm
- Vattenprov förvarnar om smittans andra våg
Så påverkar covid-19 bostadsmarknaden
Varselvågen och stigande arbetslöshet i kölvattnet efter coronaviruset kan slå mot bostadsmarknaden. Anna Granath Hansson och Mats Wilhelmsson berättar om deras syn på saken:
- Anna Granath Hanssons proflsida
- Mats Wilhelmssons profilsida
- Varselvåg kan slå mot bostadsmarknaden (dn.se)
- Experten: "Inför hyresfri månad" (gp.se)
Synliggör bakterier och virus
När det är dags att bygga eller renovera sjukhus är det viktigt att ta hänsyn till hur bakterier och virus sprider sig i luften på intensivvården och i operationssalar. Detta jobbar bland andra KTH-forskaren Christophe Duwig med.
Bättre diagnostik genom bildanalys och AI
Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik, forskar på hur bildanalys och artificiell intelligens kan förbättra diagnostiken av covid-19-patienter. Genom att utvärdera lungröntgenbilder hoppas man kunna skapa mer träffsäkra prognoser.
Att studera och jobba på distans
Kristina Palm är docent i industriell arbetsvetenskap från KTH och vet hur vi bäst är verksamma på behörigt avstånd från coronaviruset.
I flera artiklar berättar hon bland annat om "Tomatklocktekniken" och hur chefer ska leda sina hemmajobbande kollegor.
- Tips till hemmajobbaren: "Använd tomatklocktekniken" (Sveriges radio)
- Hur kan du leda på distans? (Akademikerförbundet SSR)
- Hur ska man gestalta en hårt arbetande människa i den digitala världen? (debattinlägg, Sydsvenskan)
Jan Gulliksen är professor i människa-datorinteraktion, samt vicerektor för digitalisering på KTH. Han var ordförande i Digitaliseringskommissionen 2012-2016, och är ledamot i regeringens digitaliseringsråd. Jan Gulliksen har främst forskat kring användbarhet och tillgänglighet och användarcentrerad systemdesign samt om hur vår arbetsmiljö påverkas av digitaliseringen.
Så begränsar covid-19 hur vi rör oss
Ann Legeby är professor i ämnet Tillämpad stadsbyggnad och genomför just nu en studie hur coronautbrottet påverkar hur vi rör oss i städer som Göteborg och Stockholm.