Till innehåll på sidan

Ukrainska studenter på KTH

Jaroslav, Oleksandra, Danylo, Ylker och Yuliia flydde till Sverige från Ukraina våren 2022. De är fem av sju studenter som under hösten fått sitt uppehälle finansierat av KTH Ukraine Scholarship Program.

Jaroslav, Oleksandra, Danylo, Ylker och Yuliia flydde till Sverige från Ukraina våren 2022. Oleksandra, Danylo, och Ylker läser datateknik i Kista. Jaroslav data och maskininlärning på KTH Campus och Yuliia gör sin master i cybersäkerhet.

Danylo, 18 år, är från Mariupol och kom till Uppsala med sin mamma.

– Det var när jag i våras såg erbjudandet från KTH i mitt Facebookflöde som jag förstod att det fanns en möjlighet att fortsätta mina påbörjade studier.

– KTH är det enda tekniska universitet i Sverige som ordnar stipendier för oss ukrainska studenter och för det är jag tacksam, fortsätter Danylo.

Oleksandra och Ylker som båda är 17 år berättar att KTH och lärarna tar hand om dem väl. De känner sig uppskattade och välkomna. De tänker inte på att de är så pass mycket yngre än sina svenska kurskamrater.

Samtidigt som Jaroslav, Oleksandra, Danylo, Ylker och Yuliia lär sig svenska och tar sina högskolepoäng på KTH fortsätter studierna i hemlandet. De ukrainska universiteten fortsätter hålla öppet i den mån det går. Yuliia berättar att trots att hennes universitet i norra Ukraina till hälften är bombat, rum och material saknas och laboratorieförsök uteslutna, gör lärarna sitt yttersta för att nå ut till studenterna med digitala föreläsningar.

I Ukraina stängs internet ner några gånger per dag och studenterna säger att det blir en utmaning att examineras digitalt. Jaroslav, Oleksandra, Danylo, Ylker och Yuliia har inte tid för mycket annat än att plugga inför sina examina men de vill genom hälsningen visa er som donerat sin tacksamhet.

– Jag är tacksam för att jag får möjlighet att läsa på KTH, säger Jaroslav. AI är framtiden och tack vare stipendiet kan jag fortsätta mina studier på KTH.

Sofia Tatsis