Till innehåll på sidan

Ett möte mellan konst och teknik

En kvinna interagerar med robot skulpturen.
Publicerad 2021-02-17

Vad får man om man parar konst och avancerad teknik? Tja, till exempel konstverket Being Unthinkable – en robotskulptur som sedan en vecka svävar fyra meter över marken på IBM:s huvudkontor i Kista.

The robot sculpture looks like a squid.
Robotskulpturen använder AI för att ändra form.

Konstverket är skapat av konstnärsduon DiPisaStasinski och är utvecklat i samarbete med IBM Sweden och nio studenter från masterutbildningen i mekatronik på KTH.

För en vecka sedan invigdes konstverket, som tagit närmare tre år att färdigställa. Skulpturen har beskrivits som en jättelik robotbläckfisk som med hjälp av IBM:s system för artificiell intelligens, Watson, och med filosofi som tema, ändrar form genom ett interaktivt utbyte med betraktarna.

På KTH har prototypen, med både hård- och mjukvara, vuxit fram under en längre tid, i nära samarbete med konstnärerna och IBM. IBM har sedan tagit över projektet och finslipat konstverket så att den blev robust nog för att kunna lanseras.

Björn Möller, ansvarig för mekatronikkursen, tillstår att kombinationen ingenjörer/konstnärer ibland har varit krävande:

– Det var inte alltid helt lätt. Vi tänker väldigt olika, vilket är utmanande. Projektet har lärt oss lärare och studenter en hel del. Att IBM varit en central del i projektet finansiellt har underlättat. Vi är väldigt nöjda med resultatet och hoppas konstverket kommer utvecklas och leva länge under IBM:s vingar.

Text: Anna Gullers

Innehållsansvarig:Infomaster på ITM
Tillhör: Maskinkonstruktion
Senast ändrad: 2021-02-17