Till innehåll på sidan

Nemrit, Energi och miljö 300 hp

Nemrit studerar Energi och miljö 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Nemrit. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Nemrit, Energi och miljö 300 hp

Fakta

Namn: Nemrit
Ålder: 20 år
Utbildning: Energi och miljö 300 hp
Från: Borlänge

Kontakta Nemrit

Intervju med student

Nemrit går Energi och miljö 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Nemrit och jag är 20 år gammal. Jag pluggar mitt andra år på civilingenjörsutbildningen inom Energi och miljö. Ursprungligen kommer jag från Borlänge, men flyttade till Stockholm för att kunna plugga på KTH.

Berätta om din väg till KTH!

– Sedan en ung ålder har matte varit mitt favoritämne och utifrån det intresset gick jag på Natur på gymnasiet. Det var även ett brett program, tänkte jag. Om jag ska vara ärlig så var det verkligen inte lätt att välja en vidareutbildning som ska ge kompetens till att jobba inom något hela mitt liv, dock visste jag att jag ville utveckla mig själv och världen på ett positivt sätt. Jag vill få kompetensen att skapa och förändra saker omkring mig på ett effektivt sätt och för att kunna uppnå min dröm med starka ambitioner var jag beredd på att plugga vidare.

– Jag brukade tjata väldigt mycket hemma angående sopsortering, handla ekologisk mat, köpa kläder från specifika affärer osv. Jag var inne på förnybar energirelaterade frågor och av en slump hittade jag denna utbildning som ger kunskap både inom nuvarande klimatproblem och framtida åtgärder. Utbildningen lär dig att hitta innovativa lösningar inom energi- och miljöområdet. Under gymnasiet hade jag hört gott om KTH och hade haft besök på skolan från KTH-studenter. Detta gav ett väldigt bra intryckt av hur KTH är som universitet och jag blev mer och mer säker på att det är här jag vill plugga.

– Innan jag började på KTH ställde jag mig i Stockholm bostadsförmedling och Stockholms Studentbostäders bostadskö SSSB, där man kan stå i 90 dagar utan att vara kårmedlem. Jag hade en bekant som förut bodde i Stockholm och hade sin villa kvar i Nacka och som tur var blev jag inneboende till en början. Efter ungefär 7 månader fick jag, genom Stockholm bostadsförmedling, ett studentboende där jag bor nu.

Hur är din utbildning?

– När jag började var jag lite orolig över hur det skulle gå att plugga under pandemiomständigheter. Jag kände att: kommer jag ens uppleva den där universitetskänslan och klara av att plugga på distans? I efterhand har läsåret 2020-2021 varit väldigt lärorikt. Det var kämpigt, tempot var ganska högt och krävde en hel del disciplin och individuellt ansvar. Jag var verkligen glad att KTH prioriterade nya studenter och gav möjlighet att kunna gå till övningar på plats som lät studenterna få en chans att kunna socialisera sig. Läsåret 2020-2021 var ju naturligtvis ett specialfall då folkhälsomyndigheten hade restriktioner pga pandemin.

– Det jag har älskat är att utbildningen är bred och insiktsgivande. Man får en stor inblick i miljö och energiperspektiv. Utbildningen jobbar ständigt mot FN:s globala mål och just den här inriktningen fokuserar djupare på mål 7,11 och 13. Man får mycket kunskap inom just hållbarhet, teknik, problemlösning och systemtänkande, men även i en rad olika ämnen såsom matematik, fysik, ekonomi, biologi och kemi.

– Energi och miljö har 4 masterutbildningar där man får chans att plugga minst 1 år utomlands. Utöver det samarbetar KTH med många andra universitet i världen och det finns goda möjligheter att plugga utomlands som utbytesstudent för en termin eller ett helt läsår.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

Jag förväntade mig inte att KTH skulle ha ett studentliv, det kom som en chock redan första veckorna av Mottagningen då de äldre studenterna ordnade helt frivilliga aktiviteter under cirka 2-3 veckor. Där fick man träffa de nya studenterna och få chans att lära känna varandra och vänja sig vid campus. Veckorna var fyllda med roliga aktiviteter och fester. Stark rekommendation är att ta vara med på den första tiden och delta i Mottagningen.

– Förutom Mottagningen finns det flera nämnder och sektionsaktiviteter som man kan engagera sig i. Det finns även THS nämnder utöver sektionsnämnderna, där kan alla från olika utbildningar söka till poster. Jag har bland annat varit aktiv i utbildningens jämlikhetsgrupp och i Mottagningen 2021. Det bästa med KTH är att det är placerat i Stockholm, så vill man göra något annat finns det ett stort utbud att välja bland.

– Mitt bästa tips för dig som ska börja på KTH är att ha det roligt också, plugget är viktigt och så är din hälsa också. Våga skapa minnen och testa något nytt, lära känna nytt folk och utmana dig själv.

Vad har du för framtidsplaner?

– Vad jag ska jobba med i framtiden är svårt att avgöra nu när jag går andra året. Utbildningen är ganska bred och det finns många vägar att välja i framtiden. Det som lockar mig mest är energifrågor och hur framtidens energi ska framställas för att kunna uppnå samhällets behov i hand med hållbarhetsfrågor. Jag tänker mig en master med inriktning mot elkraft eller kemiteknik, men som sagt, ganska svårt att avgöra när det finns så mycket att välja mellan.

Läs mer

Energi och miljö 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04