Till innehåll på sidan

Marlén, Maskinteknik 300 hp

Marlén studerar Maskinteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Marlén. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Marlén, Maskinteknik 300 hp

Fakta

Namn: Marlén
Ålder: 24 år
Utbildning: Maskinteknik 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Marlén

Intervju med student

Marlén går Maskinteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Marlén och jag är uppvuxen i Stockholm. Går nu mitt tredje år på civilingenjörsutbildningen inom Maskinteknik på KTH Campus, på Valhallavägen.

Berätta om din väg till KTH!

– Min väg till KTH är inte rak utan snarare rätt krokig. Under gymnasiet gick jag det samhällsvetenskapliga programmet och under tiden insåg jag att mitt gymnasieval inte riktigt var rätt. Jag har alltid vetat att jag vill studera vidare på universitet, men kunde inte bestämma inom vilket område. Efter studenten fick jag lite tid att fundera på vad jag ville göra med mitt liv. Via min granne hörde jag talas om ett tekniskt basår på KTH, som är en kompletterande utbildning inom matematik, fysik och kemi för att bli behörig till KTH:s ingenjörsutbildningar. Den hösten började min resa till KTH.

Hur är din utbildning?

– Det tekniska basåret hade en hög studietakt som hjälpte mig bygga en bra studieteknik och gav mig grundläggande kunskaper inom matematik, fysik och kemi. Mitt brinnande intresse för mekanik inom fysiken tog mig vidare till civilingenjörsutbildningen inom Maskinteknik. Något utmärkande med Maskinteknik är att det är en så bred utbildning med ett brett urval av masterprogram som öppnar upp vägarna till många olika karriärmöjligheter.

– På KTH finns de goda möjligheter att läsa ett utbytesår eller termin – KTH samarbetar med olika universitet över hela världen som vi har möjlighet att åka till. Själv vill jag gärna åka iväg under ett år eller en termin, men kan inte riktigt bestämma mig för vilken destination!

– Upplägget på KTH har en del gemensamt med gymnasiet men skiljer sig också. Vi har föreläsningar och övningar, där föreläsningarna är mer teoretiska och övningarna är mer likt lektionerna på gymnasiet. Övningarna hålls av äldre studenter på KTH som kallas övningsassistenter där teorin repeteras från föreläsningen och assistenterna går igenom räkneuppgifter genom att applicera teorin. Precis som på gymnasiet läser vi kurserna parallellt och året är uppdelat i fyra olika perioder som ungefär är sex veckor långa. Under en period läser vi på Maskinteknik oftast tre kurser åt gången.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Min första tid på KTH inleddes av något som kallas Mottagning som består av roliga aktiviteter med nya klasskamrater för att lära känna varandra och bekanta sig med KTH och självklart med sitt program. Maskinteknik tillsammans Design och Produktframtagning utgör den största sektionen på KTH, så det kommer finnas massvis med människor att lära känna. Mottagningen är frivillig men jag valde att gå på det mesta vilket jag än idag är väldigt tacksam för. Där fick jag möjlighet att lära känna så många nya personer som idag är mina nära vänner. Så mitt tips till er är att delta på mottagningen, ni kommer inte ångra er!

– Utöver mottagningen finns det många olika studentaktiviteter man kan engagera sig inom. På Maskinteknik finns det flertal olika nämnder, allt från spexet som är en teatergrupp till Moment som anordnar en arbetsmässa för sektionen. Att gå med i olika nämnder är ett utmärkt sätt att lära känna fler människor.

– Till dig som vill börja på KTH är mitt tips att våga tro på och våga utmana dig själv. Vissa perioder kommer vara tuffare än andra men kom ihåg att du aldrig är ensam och att resan till att uppnå dina mål aldrig är rak. Var konsekvent med plugget och planera dina studietimmar. Men glöm inte att ha kul och njuta av studietiden och ta vara på att Stockholm är en storstad som skriker efter att utforskas.

Vad har du för framtidsplaner?

– Efter studierna finns det många olika branscher man kan jobba inom, personligen så känns det som att jag ändrar mina planer från dag till dag. Det finns så mycket att välja och jag behöver testa på lite mer innan jag kan bestämma mig.

– Om du har några tankar, funderingar eller frågor så är det bara att höra av er till mig. Jag hoppas vi ses på KTH!!

Läs mer

Maskinteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04