Till innehåll på sidan

Här kan du bli vad som helst

Med hårt arbete och bra studieteknik kan du klara teknisk fysik. Programmet öppnar för 14 masterprogram med över 40 specialinriktningar. Med den faktakunskap och de metoder du lär dig kommer du kunna lösa avancerade problem i näringslivet, akademin eller övriga samhället.

Martin Viklund, programansvarig för Teknisk fysik. Foto: Håkan Lindgren
Martin Viklund, programansvarig för Teknisk fysik. Foto: Håkan Lindgren

Intervju med programansvarig lärare

Martin Viklund är programansvarig. Hans viktigaste uppgift är att tillsammans med studenter och lärare hela tiden förbättra utbildningen.

Teknisk fysik är ett mytomspunnet program, hur smart måste man vara för att passa in?

– Ja, det finns lite av en myt runt programmet. Men verkligheten ser inte ut så. Vi har vanliga studenter som är duktiga på matte och har gjort bra ifrån sig på gymnasiet.

– Teknisk fysik kan ses som en fortsättning på Naturvetenskapsprogrammet för den som är bra i matte och inte har bestämt sig för sin inriktning ännu. Man kanske skulle kunna säga att du efter de tre första årens gedigna utbildning i klassiska natur- och teknikämnen blir en natur- och teknikvetenskaplig ”generalist”, som på masternivån kan bli specialist inom något samtida och framtidsaktuellt tillämpningsområde. Du har alltså många valmöjligheter kvar, även efter att utbildningen påbörjats.

Vem tycker du ska söka?

– Du behöver ha ett intresse för matte och ha bra betyg, men du måste inte vara ett geni. Vi har några få genier, men de flesta är normalbegåvade och väldigt disciplinerade i sina studier. Många som går här klarar det tack vare hårt arbete och bra studieteknik.

– Här finns olika personligheter och en stor acceptans för det. Lite udda karaktärer är spännande och bra för kreativiteten.

Har teknisk fysik tappat något i attraktionskraft när så mycket handlar om digitalisering?

– Det finns smalare program än teknisk fysik om man bara har dataintresse eller vill satsa på teknisk matematik, till exempel.

– Men i teknisk fysik utesluter man nästan inget, det är det bredaste programmet. Efter tre år med grundläggande kurser i matte, fysik och teknik har du 14 masterprogram med över 40 skräddarsydda specialinriktningar att välja mellan. Flera med datainriktning om det är just ditt intresse.

Ok, den stabila teoretiska basen får man. Men behövs det så mycket teori i det pragmatiska näringslivet?

– Ja, i allra högsta grad. Det handlar om förmåga att lösa problem. Det ska man inte göra på magkänsla. Som teknisk fysiker bryter du ned problemet och löser det metodiskt. Du har en djup förståelse för abstrakt tänkande och kan omsätta det till praktik.

– Tekniska fysiker är värdefulla i vilket projekt som helst när de använder sina analytiska verktyg på ett metodiskt sätt. Ta klimatfrågan till exempel. Du behöver faktakunskaper och metoder för att hitta lösningar och lyfta diskussionen i samhällsdebatten.

På tal om samhällsdebatten, varför är det så få tekniska fysiker som deltar i den?

– Ja, hittills är det få som deltar i samhällsdebatt eller politik. Men jag tror det kommer. I Tyskland är det till exempel annorlunda. Där har många doktorsgrad inom politiken. Ta fixstjärnan och förbundskanslern Angela Merkel. Hon har doktorerat i fysik.

– Ett annat exempel är superkändisen Max Tegmark. Han är teknisk fysiker från KTH och nu på MIT. Han debatterar farorna och möjligheterna med artificiell intelligens ur tekniskt, juridiskt, politiskt och mänskligt perspektiv. Hans breda och djupa teoretiska kunnande gör honom insiktsfull och trovärdig.

Kommer vi se fler politiskt och etiskt engagerade tekniska fysiker?

Jag tror vi kommer se fler tekniska fysiker i både den svenska och den internationella debatten med tanke på de nya studenternas vilja och ambitioner. De vill göra skillnad.
Här på skolan har vi också börjat jobba med hållbarhet i ett bredare perspektiv med ingenjörsetik, genusaspekter, filosofi och teknisk historia integrerat i kurser och projekt. Men vi påverkar självklart ingen politiskt.

Vilka drömmar och ambitioner har de som börjar på teknisk fysik?

– På 1990-talet när jag själv studerade i programmet drömde många om personlig tillfredsställelse, att göra karriär och tjäna pengar. Mina kursare började som managementkonsulter och blev senare VD:ar för företag.

– Men det är annorlunda idag. Dagens studenter drivs inte av att bli några Krösus Sorkar. De säger: jag vill lösa världens problem. Hittills är det faktiskt studenterna som driver oss när det gäller det hållbara.

Vad vill du att studenterna berättar i framtiden om sina år på det här programmet på KTH?

– De berättar hur de bidragit till att lösa mänsklighetens utmaningar och att de bidragit till att skapa framtidens samhälle.

– Mitt huvudbry är hur vi får fler tjejer att välja teknisk fysik. Att fler tjejer inser vilken skillnad de kan göra med det de lär sig här. Men jag tror att det i framtiden är många fler tjejer som blivit tekniska fysiker. Jämställdhetsarbetet går långsamt, men det går framåt. Vi är på väg dit här på institutionen också. Fler lärare är kvinnor, vi har en kvinna som prefekt, en kvinna som är ny skolchef, och en kvinnlig rektor.

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-05