Till innehåll på sidan

Felix, Teknisk matematik 300 hp

Felix studerar Teknisk matematik 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Felix. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Felix, Teknisk matematik 300 hp

Fakta

Namn: Felix
Ålder: 22år
Utbildning: Teknisk matematik 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Felix

Intervju med student

Felix går Teknisk matematik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Felix och kör just nu andra året på civilingenjörsutbildningen inom Teknisk matematik. Jag är född och har spenderat mina 22 år här i Stockholm, vilket jag tycker är ett rätt så schysst ställe med mycket att göra om dagarna! På fritiden gillar jag att hänga med polare, spela tennis och resa!

Berätta om din väg till KTH!

– Jag har så länge som jag kan minnas haft en förkärlek för de tekniska ämnena, och speciellt matematik, så en teknisk utbildning är alltid något jag har siktat på. Men så kom sista året i gymnasiet, där jag valde att läsa en kurs i entreprenörskap. Detta, i kombination med ett generellt ökat intresse för ekonomi och ex. aktier, lämnade mig väldigt förvirrad kring vad jag skulle plugga efter gymnasiet. Skulle jag köra på en teknisk utbildning eller testa ekonomi och företagande? Jag lät slutligen slumpen avgöra genom ett myntkast och påbörjade en kandidat i ekonomi här i Stockholm.

– Under denna tid kände jag verkligen att myntet gjorde ett bra val åt mig. Jag fann ekonomi som ämne otroligt intressant och givande, men samtidigt kände jag en växande känsla av att ekonomi inte kunde vara det enda jag gjorde då det inte riktigt mättade mitt behov av att hålla på med något tekniskt och räkna matte. Att då söka till KTH kändes självklart då det möjliggjorde att jag kunde bo i denna stad som jag älskar samt fortsätta min kandidat i ekonomi vid sidan av.

– Då kom det svåra valet av vilken utbildning på KTH som kändes rätt för mig. Jag började med att göra en lista på ämnen jag fann intressanta, högst upp på listan var då (kanske inte helt oväntat) matte, men det fanns en hake – jag var inte superförtjust i fysik. Detta var samtidigt som KTH hade ett nytt program, nämligen Teknisk matematik. Ett program med mycket matte och lite fysik. Asbra!

Hur är din utbildning?

– Det som utmärker just Teknisk matematik är kombinationen av matte och programmering som man läser. Det gör att du blir rätt grym på att analysera, modellera och simulera med hjälp av matematik och datorn, detta till följd av att du läser bra mycket mer matte än alla andra civilingenjörsutbildningar på KTH. Dessutom har KTH gjort ett bra jobb att väva in programmering och datorberäkningar i (nästan) alla matematikkurser, vilket ger en bra insikt i hur matematiken vi lär oss används i praktiken. Tumme upp på det!

– När jag först började på Teknisk matematik var jag rätt orolig för både programmeringen och matten, då jag aldrig hade programmerat innan och inte hade en aning om hur svårt jag skulle ha för det. Men som tur var så börjar programmeringskurserna verkligen från början och kräver inga som helst förkunskaper, rätt bra för oss som inte pillat så mycket på datorn innan. Jag var väl helt ok på matte i gymnasiet, men var aningen rädd för ifall det var nu det skulle komma fram att jag egentligen inte var så bra på det som jag hade trott. Att alla skulle vara så mycket bättre än mig och att det bara skulle vara för svårt. Men nu efter över ett år på programmet verkar det som att alla tycker det är rätt tufft, vilket jag tycker är lite trevligt ändå.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Mina förväntningar för studentlivet innan jag började på KTH var kanske inte skyhöga, då Stockholm inte är en studentstad som kanske Uppsala eller Lund utan snarare en storstad. Tankarna försvann dock rätt snabbt sekunden man klev av bussen första dagen, då du direkt blir presenterad med alla möjliga saker du skulle kunna göra utanför studierna. Du skulle inte få slut på saker att göra även om du försökte väldigt, väldigt hårt. Det finns organisationer och föreningar för allt möjligt; sporter, arbetsmässor, festande, ingenjörsprojekt och massa mer. Kvällsaktiviteterna är ju dock min personliga favorit, där varje sektion på KTH en gång i veckan öppnar upp för pub och gasquer (fest med sittning). Där får man ofta möta människor utanför sin egen klass att bli vänner med och det gillar jag.

– Det bästa med Stockholm är just att det finns bra mycket att göra utöver studierna på KTH. Skulle du inte känna dig sugen på KTH-livet någon dag finns det ju oändliga saker att göra på andra sidan Vallhallavägen. Så om du känner för att ha det lite skoj när plugglivet känns lite segt, så är det lätt att lösa.

Vad har du för framtidsplaner?

– En person som läst Teknisk matematik har ju möjligheten att lösa problem med hjälp av matte och datorn, men det kan ju vara vad som helst egentligen. Jag gillar dock att tänka att mycket av det som vi matematiker kommer att jobba med i framtiden inte ännu existerar, att lösa problem som ännu inte finns. Den oklarheten är faktiskt något jag föredrar, ett yrke som ständigt förändras låter så mycket roligare än alternativet, så det är rätt svårt att tänka sig vad jag kommer hålla på med i framtiden.

– Men i och med att jag nu har en kandidat i ekonomi samt har sneglat på Tillämpad matematik-mastern med inriktning mot finans så känns något inom finans som en helt okej plan för tillfället. Men samtidigt är jag fortfarande bara på mitt andra år, vilket gör att jag har gott om tid innan jag behöver bestämma mig och det är rätt skönt att kunna skjuta upp tuffa beslut. Allt jag vet är att denna utbildning ger goda möjligheter att få hålla på med något rätt så ballt.

Läs mer

Teknisk matematik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04