Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sanna, Fastighet och finans 180 hp

Sanna studerar Fastighet och finans 180 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Sanna, student Fastighet och finans 180 hp

Namn: Sanna
Ålder: 24 år
Utbildning: Fastighet och finans 180 hp
Från: Stockholm

Intervju med student

Sanna går Fastighet och finans 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Sanna och jag är 24 år och läser kandidatprogrammet Fastighet och finans årskurs 3 på campus Valhallavägen. Jag är född och uppväxt i Stockholm men har även bott utomlands ett år under gymnasiet då jag pluggade på High School i Arkansas.

Berätta om din väg till KTH!

– Min väg till KTH har inte varit rak och som många har jag tidigare förknippat KTH med civilingenjörsutbildningar. På gymnasiet läste jag samhällsvetenskaplig linje med inriktning på beteendevetenskap, så jag funderade aldrig ens över att KTH skulle vara ett alternativ för mig. Efter gymnasiet tog jag sabbatsår och pluggade bland annat mode, tekniska ämnen och naturkunskap. Någonstans däremellan insåg jag att KTH erbjöd kandidatutbildningar med specifika inriktningar. Det har aldrig lockat mig att gå på en skola där det finns hundratals studenter som läser samma utbildning, men i och med att KTH erbjuder en unik inriktning valde jag att gå på “Student för en dag” med en f.d. student på programmet Fastighet och Finans samt Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling.

– Från början var jag nyfiken på yrket som fastighetsmäklare och av den anledningen riktade jag in mig på Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling. Efter att ha jämfört kurserna på utbildningarna blev Fastighet & Finans blev mitt förstahandsval. När antagningsbeskedet landade i inkorgen på min mail blev jag väldigt glad och jag kände mig stolt att ha vågat gå utanför min komfortzon mot ett område som alltid intresserat mig men som jag av olika anledningar aldrig tidigare vågat prova.

– Mitt bästa tips i sökandet av högskola/universitet är att söka det man allra helst vill gå som förstahandsval. Våga satsa för det värsta som kan hända är att du blir reserv och då kan du även där ha chans att bli antagen. Jag har vänner som gallrat ut skolor med antagningspoäng de aldrig vågat hoppats på men som sedan märkt att de hade kommit in om de bara hade vågat söka. Så sök, sök, sök! Ett annat tips är att skriva högskoleprovet för att ha en extra chans i urvalet. Jag rekommenderar varmt att väga in vilka kurser som du gillat under studietiden i valet av utbildning. För mig var kombinationen av juridik, ekonomi och fastighet det som intresserade mig och på den vägen hamnade jag på KTH.

– Mitt tips i valet av utbildning är att utgå från dig själv och dina intressen. Jag tror det är den bästa motivationen speciellt i uppförsbackar av kurser: att tänka på varför du valde utbildningen och vad det öppnar för dörrar i framtiden. Det kommer även göra att det känns roligare under studietiden och enligt mig har år 1-3 gått otroligt fort. Framförallt känns det även bra att jag hamnade rätt på min utbildning.

Hur är din utbildning?

– Det bästa med min utbildning är att den är unik för KTH och vi får god kontakt med näringslivet i samband med lunchföreläsningar, events och företagsbesök vilket gör att utbildningen känns relevant i nutid. Under mottagningen står företag på kö för att presentera sig för vår utbildning vilket är jättekul. Det är för mig viktigt att min utbildning är förankrad med näringslivet och så tycker jag verkligen att det har varit hittills. Det som många upplever som svårast är steget mellan gymnasium och högskola, det kan vara en kulturchock. Här kan jag verkligen tipsa om att hänga med från början. Ta hjälp och stöd av tidigare studenter och klasskompisar och försök engagera dig i aktiviteter som ger energi och pepp utanför plugget för att balansera vardagen. Våga ställa frågor under föreläsningarna och var uppmärksam ifall du inte förstår något så att du inte samlar på dig för många frågetecken. Det finns nästan alltid några som undrar precis samma sak som du, så våga ta hjälp så kan jag lova att tentaperioden kommer bli mycket enklare.

– För mig har det roligaste varit att få läsa en varierad uppsättning kurser och att utbildningen känns varierad i upplägget. Jag upplever att det jag lärt mig inom juridik, ekonomi och fastighet går att applicera i andra sammanhang än just universitetet vilket skapar ett stort intresse för att utveckla kunskaperna ytterligare. En positiv del är att vi läser vissa kurser med andra program inom KTH och således träffar vi nya kompisar och breddar våra vyer. Det leder till att sammanhållningen är god och jag upplever att det beror på att vi inte enbart läser kurser med vårt program.

– Under andra året ges möjlighet att söka utbytestermin vilket kan vara otroligt givande för att få prova på studier i ett annat land. Beroende på språkkunskaper kan du välja bland en mängd universitet över hela världen. Det känns jättekul att det finns möjlighet att åka utomlands då man kan öva på språket, självständighet och knyta kontakter i en annan del av världen. Det är även många utbytesstudenter som studerar här på campus vilket bidrar till en härlig stämning bland studenterna.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Första tiden på KTH var händelserik, spännande och nervös. För att få ut maximalt av första tiden tipsar jag om att vara med på mottagningens aktiviteter för att lära känna nya och äldre studenter på skolan. Det är en jättebra möjlighet att knyta kontakt med andra och att fräscha till matten på introduktionskursen i matematik innan första kursen. Jag minns att första tiden bestod till stor del av att lära känna andra studenter och hänga med i skolan. Ända sedan programmets början har jag kommit i kontakt med otroligt många fina människor och jag har definitivt fått vänner för livet.

– Här kommer mitt bästa pluggtips: Hitta kurskamrater som du kan plugga med och som peppar dig i tentaperioder. Alla kan lära varandra något och att plugga tillsammans gör att tentaperioden blir ett roligt moment istället för att endast bestå av stress. Ett annat råd är att inte stressa upp sig över småsaker och framförallt att gå på alla föreläsningar. Finn din studieteknik: vare sig det är att ta anteckningar eller lyssna på föreläsaren. Det kommer att effektivisera din pluggtid otroligt.

– Innan jag började på KTH trodde jag inte det var något större studentliv i Stockholm. Den uppfattningen har helt försvunnit och man kan engagera sig i den mån man vill och kan. Jag är själv med som årskursrepresentant för programmet Fastighet & Finans, studentambassadör och medlem i KTH Real Estate Club. Det finns föreningar och något för alla.

– Förutom att plugga på KTH jobbar jag i butik vilket är härligt för miljöombyte.

Vad har du för framtidsplaner?

– I framtiden drömmer jag om att jobba med kommersiella fastigheter eller inom retailbranschen med fastigheter. Jag trivs att jobba i kreativa och strukturerade miljöer och därför känns fastighetsbranschen aktuell för mig. Det hade även varit spännande att jobba inom retail på fastighet- eller finanssidan. Det är även en av de största fördelarna med mitt program – den breda men unika inriktningen gör att man har stora valmöjligheter inom sitt framtida yrkesliv.

Läs mer

Fastighet och finans 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2022-01-12