Till innehåll på sidan

Skaffa dator för studierna

Hur ska du egentligen tänka kring dator till dina studier? Vilken typ av dator bör du ha? Behöver du ens ha en egen dator? KTH-studenten Maha delar med sig av sina erfarenheter.

Dator för studier – så kan du tänka
Maha, KTH-student.
Maha, KTH-student.

Vilken dator behöver jag för studier? 

– När jag började på KTH, på civilingenjörsprogrammet Informationsteknik, hade jag med mig den dator jag hade under gymnasiet, vilket var en MacBook Air. Jag funderade egentligen inte riktigt kring om den dator jag hade skulle vara lämplig till mitt program eller inte. Det fick helt enkelt bära eller brista. Dessutom tror jag att jag inte riktigt hade bra koll på vilken roll datorn skulle ha i mina studier.

Tillräckligt med RAM-minne

– Under mitt andra år, efter en del nedladdningar av tyngre program började jag märka hur min dator sakta men säkert fick problem. I mitten på årskurs 3 bestämde jag mig därför att köpa en ny dator med mer RAM-minne samt ny processor.

– Jag kan inte säga vilken dator jag rekommenderar för alla på KTH då det skiljer sig från program till program samt ens personliga preferens. I vissa kurser hade det kanske varit en fördel att ha operativsystemet Linux för oss som hade Mac OS eller Windows löste det sig alltid på olika sätt. Det jag däremot kan tipsa om, det är att se till att ha tillräckligt med RAM-minne. Min tidigare Macbook hade 8 GB och nu har jag 16 GB.

– På KTH finns det datorsalar som du som student alltid kan nyttja så egentligen är inte dator ett måste. Jag tycker att det underlättar att ha en egen dator för att kunna sitta var man vill när man pluggar men datorsalen finns alltid som backup.

Är du osäkra på vilken typ av dator du ska skaffa, vänta tills första terminen sätter gång och du har fått en försmak på vad du kommer att behövs och kanske haft möjligheten att ställa denna fråga till studenter i äldre årskurser.

Mer tips på hur du kan förbereda dig inför dina högskolestudier

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-21