Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Så klarar du studierna

Det kan vara svårt att få en bild av hur det är att studera på KTH. Många oroar sig för att det ska vara svårt och särskilt matten. Här nedan listar vi stöd och tips på hur du bäst klarar studierna.

Olika typer av stöd

På KTH finns det många som kan och vill hjälpa dig. På varje program finns en studievägledare som kan ge dig stöd, det finns en mattejour, förberedande onlinekurser och faddrar som kan svara på frågor och ge vägledning.

Support med matten

Matematiken på KTH ger grunden för den problemlösning som utbildningarna innehåller och förbereder dig på frågeställningar du kan möta i ditt kommande yrkesliv. Det viktiga är att lära sig att hitta lösningar på problem och svårighetsgraden varierar mellan programmen eller vilken inriktning du väljer.

  • Om du vill känna dig bättre förberedd inför start så erbjuder KTH förberedande kurser inom matematik och fysik . Med hjälp av dessa har du chans att fördjupa dina matte- och fysikkunskaper och får en första kontakt med lärare och provupplägg.
  • Under introduktionsveckorna erbjuds de flesta nya studenter kursen intromatte, en frivillig introduktionskurs som repeterar kunskaper och färdigheter från gymnasiet.
  • När du väl är i gång så finns det också hjälp att få, flera mattekurser erbjuder t.ex. en mattejour. Där hjälper studenter, som kommit en bit in i sin utbildning, nyare studenter med problemlösning.
  • Dessutom är Mattecoach  på nätet är en bra kanal för att få hjälp. Där ger coacher, som är utbildade i matematik och matematikdidaktik på KTH eller på Stockholms universitet, studenter det stöd de behöver på distans.

Vanliga frågor kring matematiken på KTH

Lars Filipsson, lektor i matematik på KTH. Foto: Theresia Köhlin.

Han försöker förstå hur studenterna tänker

Lars Filipsson, lärare på KTH

Matematiken är abstrakt till sin natur. Det är själva syftet med ämnet, konstaterar matematikläraren Lars Filipsson på KTH. För att få med sig studenterna i tänkandet använder han olika knep och vardagsexempel.

Funka - stöd för studenter med funktionsnedsättningar

Studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning kan få pedagogiskt stöd i sina studier vid KTH. Stöden kan vara i form av anpassad tentamen, anteckningsstöd, talböcker, mentorsstöd med flera.

När du har blivit antagen kan du kontakta Funka för att diskutera möjligheten till pedagogiskt stöd.

Läs mer om Funka

KTH Bibliotek

Ingenjörsstudierna är både spännande och utmanande och under hela din studietid kommer du vara i behov av att hitta bra och relevant litteratur och information. KTH Biblioteket erbjuder handledning, undervisning och lunchseminarier.

KTH Bibliotek

Kurser i språk och kommunikation

Som student på KTH har du möjlighet att läsa kurser i språk och kommunikation inom ramen för ditt programs valfria poäng. Det finns också en del program som erbjuder språkkurser som en integrerad del av utbildningen.

Läs mer om kurser i språk och kommunikation

Tips för att klara studierna

Det är viktigt för självförtroendet att verkligen hänga med redan från första terminen. De kunskaper du skaffar dig under den första tiden ligger dessutom ofta till grund för undervisningen i högre årskurser. För att du lättare ska kunna hänga med i undervisningen kan du ta del av några goda råd inför dina högskolestudier.

Tips för bättre studieteknik

Så klarar du KTH

På YouTube delar Johanna med sig av sina bästa tips för att klara KTH.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-04-22