Drop-in studievägledning

Prata med KTH:s Centrala studie- och karriärvägledning på telefon eller via Zoom. Nästa digitala drop-in vägledning är den 3 oktober, kl. 14.00-15.30.

Två personer i ett labb på KTH som pratar med varandra

Vidareutbilda dig i vår

Passa på att utveckla din karriär eller byt spår i yrkeslivet. Anmälan är öppen för många gratis kurser som startar under våren, anpassade för dig mitt i arbetslivet. Sök senast 16 oktober.

Kursutbud för yrkesverksamma

Två män i vita labbrockar utför ett experiment med flytande kväve.

Följ ForskarFredag

På ForskarFredag 29 september får du höra forskare berätta om sitt arbete, bland annat Ulrica Edlund om material för renare vatten, och Elisabet Ekener om skillnaden mellan fakta och åsikt. Dagen avslutas med tävlingen Forskar Grand Prix.

Krossade bilar och raserade husväggar efter jordbävning

Öppen föreläsning om jordbävningsprognoser

Ayse Atac Nyberg, forskare på KTH har identifierat samband mellan radonhalten i grundvattnet och ökad risk för jordbävningar. Hon berättar om sin forskning den 3 oktober.

Nobelvecka på KTH

Den 28 september till 9 oktober riktas världens blickar mot Stockholm när årets Nobelprisvinnare tillkännages. KTH firar med att öppna dörrarna till våra labb, ge föreläsningar och anordna forskarsamtal.

Porträttbild: En leende Bengt Karlsson Moberg framför en vit bakgrund.

Hedersdoktor bygger nätverk

Han har "haft effekt på KTH:s forskning genom att bygga nätverk med industrin och stå som garant för att forskningsresultat kommer till nytta". Möt Bengt Karlsson Moberg, Hedersdoktor på KTH 2023.  

Padideh Kamali-Zare i svart tröja och jeans framför en stor byggnad.

Hon är mottagare till KTH Innovation Award

Padideh Kamali-Zare, innovatören bakom revolutionerande mikroskopteknik, är mottagare av KTH Innovation Award 2023. Hon har förverkligat sin dröm om att bidra till tidig upptäckt av hjärnsjukdomar som Alzheimers.

Skog med sol i bakgrunden som lyser genom dis.
Hur mår jorden och vilken är människans roll som geologisk kraft i utvecklingen av planeten? Det ska ett nytt forskningscentrum i så kallad antropocenhistoria forska om. (Foto: Markus Schieder/Mostphotos)

”Vi behöver en ny historiebeskrivning”

Hallå där, Sabine Höhler, föreståndare för ett nytt forskningscentrum i antropocenhistoria. Centret fokuserar på planetens tillstånd och utveckling utifrån idén om en ny geologisk epok, antropocen. Va...

Läs artikeln
Jupiters moon Europa
Finns det liv under isytan på Europa? Koldioxid har upptäckts på ytan, vilket får forskarna att tro att den kommer från havet under ytan. (Foto: NASA/JPL-Caltech/SETI Institnute).

"Om det finns något liv på Europa, skulle det finnas i havet"

En ny studie visar att koldioxid har hittats på en av Jupiters största månar. Fyndet kittlar tanken om att utomjordiskt liv existerar. Lorenz Roth, en KTH-forskare som bidragit till NASA-studien, har ...

Läs artikeln
Ett grönområde med gång- och cykelväg mellan två gator.
Att skapa trevligare miljöer för promenader och cykling hjälper inte bara till att fånga upp kol; en ny studie visar hur detta kan bidra till att minska utsläppen. På bilden, Karlavägen i Stockholm. Foto: Peter Ardell.

Att göra städer grönare fångar inte bara upp kol – det minskar det

Dussintals europeiska städer kan nå netto noll koldioxidutsläpp under de kommande 10 åren genom att införliva naturen i sin infrastruktur, enligt en ny studie från bland annat KTH.

Läs artikeln

KTH-kalendern

Anders Söderholm

Rektors blogg

Anders Söderholm, rektor på KTH, bloggar om vad som händer inom högskolesektorn, på KTH och om KTH:s roll i samhällsutvecklingen.