Till innehåll på sidan

”Det är ett nytt liv”

Från konferensresor till gå-möten

Publicerad 2020-06-01

Digitaliseringsexperten Jan Gulliksen ställer om jobbet från ständiga resor till hemarbete. För att hantera läget med den enahanda miljön flyttar han jobbet utomhus – till fots.

Professor Jan Gulliksen, vicerektor för digitalisering på KTH, har jobbat hemifrån sedan i mitten av mars. Han bor i Uppsala och konstaterar att det betyder att han sparat 2,5 timme i pendlingstid till och från Stockholm per dag.

– Nu har jag förflyttat nästan alla mina dagliga möten till ”gå-möten”. Jag går i snitt 25000 steg om dagen, och det är 3–4 timmar per dag som jag är ute till fots, säger han.

I videomöten via mobilen har han upptäckt att det går alldeles utmärkt att läsa powerpoints på mobilskärmen i delade dokument.
– Det enda jobbiga är att batteriet på telefonen laddar ur sig lite för snabbt.

De senaste åren har hans arbetstillvaro inneburit utlandsresor var och varannan vecka, till möten runtom i världen. Och hans yrkesvardag består fortsatt till största delen av olika möten, föreläsningar, kurser och workshops.
– Men nu är alltihop överflyttat till det digitala. Det är ett nytt liv!

Han delar in den nya hanteringen av möten under pandemin i tre kategorier:
1.Möten som har flyttats över från det fysiska rummet till det digitala.
2.Möten som har skjutits upp till hösten.
3.Möten som helt enkelt har ställts in.

– Jag tycker det är extra intressant med de där mötena som ställts in. Uppenbarligen är inte alla möten så viktiga...

Vidare konstaterar han att många möten som blivit digitala faktiskt har kortats ner till hälften, utan att förlora i innehåll eller funktion.

– Folk säger ”Vi orkar inte sitta så länge i videomöte”. Och digitala möten kan definitivt vara mer krävande över tid än när man ses personligen.

Han märkte redan före coronapandemin en tendens till att allt färre studenter var fysiskt närvarande vid föreläsningarna på universitetet.

– Många av studenterna tyckte det var lättare att se föreläsningen på nätet i efterhand istället. En del har berättat att de brukar spela upp mina föreläsningar på dubbel hastighet – de tycker att jag pratar för sakta, säger Jan Gulliksen och skrattar.

Han har även noterat att fler inbjudna faktiskt dyker upp på digitala stormöten – ökad närvaro på distans, alltså.

Jan Gulliksen har i åratal verkat för att snabba på KTH:s digitaliseringsprocess, och mellan varven har han känt viss frustration över tempot.

– Men nu är jag imponerad! säger han med eftertryck. Det är fascinerande att det gick att åstadkomma en så stor omställning av hela universitetets verksamhet så snabbt.

Hur tror du den här påskyndade digitaliseringen långsiktigt kommer att påverka våra liv?
– Bland annat genom att bryta eller minska många människors sociala isolering. Dessutom ser vi tydligt hur digitaliseringen gynnar miljön när vi inte reser så mycket längre, och det är definitivt något som kan vidareutvecklas framöver.

– Det digitala är här för att stanna. Under den pågående krisen etablerar vi nya sätt, och vi återgår inte till ”det normala” framöver. Mycket kommer att ändras i samhället långsiktigt, även på ett positivt sätt.

Katarina Ahlfort
Foto:
Katarina Ahlfort, Jezzica Sunmo, Kristina Sahlén

Läs mer om den digitala omställningen och att arbeta hemifrån i artikeln "När hemmet blir vår arbetsplats" och i artikeln "Påtvingad digitalisering öppnar för framtiden"

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2020-06-01